Dünyayı Değiştirebilmek

Herhangi bir şeye, bir başarıya, ulaşmak sizce o kadar kolay mı? Ne yaptığına dair hiçbir fikrin dahi yokken günlerce saatlerce çalışıp mı elde edilir yoksa daha kısa saat aralığında daha verimli ve gerçekten ne yaptığını bilecek bir şekilde çalışmak mı sizi başarıya ulaştırır?

Dünya’da gündem her saniye değişiyor ve genellikle bu değişimi körükleyen insanlar da herkesin tanıdığı, bildiği kişiler. Bu günlerin gündemi ise Space X’in kurucusu, Tesla Motors ile PayPal’ın kurucu ortaklarından olmasıyla beraber SpaceX’te CEO ve baş tasarımcı olan  Elon Musk’ın söylediği cümle oldu. Kendisine göre dünyayı değiştirmenin tek yolu her işçinin haftada 80-100 saat çalışmasından geçiyormuş. Aslında bu konuya geniş bir açıyla bakarsak söylenilen cümlenin birçok taraftan yanlışları olduğunu görebiliriz.

İnsanoğlunun ilk zamanlarından bu yana tembelliği büyük söz konusu olmuştur. Şu an günlük hayatımızda kullandığımız çoğu nesneyi insanların tembelliği ve üşengeçlik sayesinde icat ettiğini düşünüyorum. Bu kadar tembel olan ve ne yaptığını bilmeyen bir gezegen için ne kadar çalıştığının ya da günde kaç saat çalıştığının bir önemi var mı sence?

Normal bir insanın günlük uyuma süresi bilir kişiler tarafından ispatlanmıştır. Yani her insan günde 8 saat uyumalıdır. Eğer bu verilerden yola çıkarsak günde 80-100 saat arasında çalışan insanların yaptığı en hareketli aktivitenin uyumak olduğunu rahatça gözlemleyebiliriz. Zaten dünyayı değiştirmek istiyorsak bir an önce çok çalışmanın değil verimli çalışmanın daha önemli olduğunu anlayıp harekete geçmemiz gerek. Unutulmaması gereken en önemli şey ise bu insanların robot olmadığıdır. Elon Musk ne kadar başarılı bir girişimci olursa olsun bu sözü çoğu insana ters düşebilir. Çünkü başarılı girişimcinin unuttuğu bir şey var; bu işçilerin de bir hayatı var ve onların da eğlenip ailesiyle vakit geçirip gün içinde kendine vakit ayırması gerekmektedir.

Günümüzün en başarılı insanlarından biri olarak görülen Elon Musk’ın kelimelerinin doğruluğunu kabullendiğimiz takdirde asgari ücretle iki işte birden günde 12 saatten fazla çalışan işçilerimiz tarafından dünyanın göz açıp kapayıncaya kadar değiştirilebileceğini varsayabilir veya dünyanın en uzun çalışan milleti olup yılda ortalama 2255 saat çalışan Meksikalıların dünyanın en güçlü devleti olması gerektiğini düşünebilirdik. Elon Musk ile beraber Aziz Sancar, Bill Gates, Steve Jobs, Tim Cook ve Jeff Bezos gibi yaşadığımız devrin en başarılı isimleri de çok çalışmanın önemini savunmuştur. Buna rağmen ne kadar çalışıldığından çok, ne kadar verimli ve istekli bir şeklide çalışmanın daha önemli olduğu bellidir. Yani demem o ki kişinin kaç saat çalıştığı değil ne kadar verimli çalıştığıdır.

(Visited 59 times, 1 visits today)