Etkili Konuşma

İnsanın çevresindekilerle anlaşmasını sağlayan en etkili araç konuşma becerisidir. Konuşmak yalnızca düz bir iletişim aracı değil, kişinin tüm duygularını ve düşüncelerini de çevresine ulaştırabildiği en etkin yoldur. Güzel konuşma, herkes için aynı kibarlıkta konuşmak değildir, muhatabına göre farklılık gösterir. Neyi, nasıl, kime, ne zaman söyleyeceğinizi bilmeniz güzel konuşmanın önemli bir parçasıdır.

Etkili konuşabilmek için hakkında konuşma yapacağınız konu için önceden kesinlikle hazırlanmanız gerekir.
Hazırlanma yapmak konuyu ezberlemek ve sıkıcı bir şekilde hitap edeceğiniz kişi veya kitleye yansıtmak değildir. Konuşma yapacağınız anda başınıza neler gelebilir, ne tür sorular ile karşılaşabilirsiniz ve bunların sonucunda nasıl cevaplar vermeniz gerektiği konusunda hazırlık yapmanız çok önemlidir. Konuşma akışınızı bozacak sorular karşısında eğer tedbirli olmazsanız etkili konuşma yapmak yerine tam tersi hiçbir olumlu etki bırakmayacak konuma gelebilirsiniz. Ayrıca sizi anlayamayan biri, söylediklerinizi can kulağı ile dinleyemeyecektir. Sürekli sorular soracak, konuyu anlayamayacaktır. Bu yüzden konuşmalarınızda net ve açıklayıcı olmaya dikkat etmelisiniz.
Dinleyici olarak çoğumuz söylenen sözler kadar bedenin ne söylediğini de dikkatle takip ediyoruz. Dinlediklerimize olan ilgimizin %55’lik kısmı beden dili olarak adlandırdığımız jest ve mimiklere yoğunlaşmaktadır. Kullanılan sözcüklerin konuşmadaki etkisi ise yalnızca %7’dir. Bu nedenle konuşmaların beden dili ile desteklenmesi en az konuşulanlar kadar önemlidir. Bununla beraber giyilen kıyafet aslında vücut dilini tamamlayan bir unsur olarak değerlendirilir. Yapacağınız konuşma esnasında kullanacağınız vücut dili ve bunu tamamlayacak bir kıyafet, karşı tarafın anlattıklarınızı daha iyi dinlemesine ve konuşmanızın daha verimli geçmesine yardım edecektir. Aynı zamanda bekleme sözcüklerini kullanmak akıcı ve etkili konuşmanızı derinden etkileyecek faktörler arasındadır. Güzel konuşma için kelime dağarcığınızı geliştirmeli ve bekleme sözcüklerini kullanmaktan kaçınmalısınız. Son olarak da konuşurken kendinize güvenmeli ve rahat olmalısınız.

Diksiyon anlam ve ses bakımından cümleye uygun düşen kelimeyi seçmek, seçilen kelimeyi ses tonunu vererek doğru bir şekilde söylemek, fikri az kelime ile öz olarak ifade edebilme sanatıdır. Ses ve soluğun denetim altına alınması, heyecan kontrolü, fonetiğe uygunluğu, doğru seslenmesi, kelime ve hecelerin tam, eksiksiz, doğru anlaşılır ve yerinde olması, konuşma hızının düzenlenmesi, vurgu ve tonlamanın mükemmelleştirilmesi, ifadenin zenginleştirilmesi açısından çok önemlidir. Her insan diksiyon dersi almalı ve güzel konuşmayı öğrenmelidir. Özellikle, topluluklara hitap eden kişiler için diksiyon dersleri daha da önemli olmaktadır.

(Visited 365 times, 1 visits today)