Etrafımızı Daha Ne Kadar Saracak?

Arabanın icadıyla birlikte insanlar başka bir sorunu da icat etmiş oldu. Özellikle Henry Ford’un ilk seri üretimi bulmasıyla beraber yollar arabalarımıza yetmemeye başladı. Yollar yetmeyince de insanlar çare aramaya başladılar ve çareyi yeni yollar yapmakta buldu. Bu yollar daha ne kadar uzayacak?

Ülkemizde yollar icraat yöntemi olarak görüldüğü için halen trafiğin çözümünün yollardan geçtiği düşünülüyor. Bu her ne kadar işe yarar bir çözüm sunsa gerek kaynak gerekse alan bakımından doğamız daha fazla yolu kaldıramaz. En nihayetinde yolların geçtiği yerlerin açılması için yeryüzünün şekillendirilmesi gerekiyor ve bunun için genellikle ormanlar katlediliyor. Bunun dışında ülkemizde yaygın olan bir diğer düşünce ise toplu taşıma kullanımı. Bence toplu taşıma trafiğe karşı oldukça etkili bir çözüm. Ne var ki ülkemizde toplu taşıma tam oturabilmiş değil. Özellikle kalabalık günlerde otobüs olsun metro olsun toplu taşıma araçlarımızda tam bir izdiham yaşanıyor. Bu nedenle benim düşüncem birden çok alternatif ulaşım yöntemine ihtiyacımız var.

Bunlardan ilki ve en kolayı yürümek. Teknoloji ilerledikçe insanlar daha da tembelleşmeye başlıyor. Bir yere gitmek için yürüyerek zaman kaybedip yorulmak zorunda değil sonuçta. Araba ne güne duruyor ki. Böyle düşüne düşüne bir sokak ötedeki markete ekmek almaya bile arabayla gider olduk. Arabayı böyle bir sebepten dolayı yollara çıkarınca da doğal olarak trafik artıyor.

İkinci seçenek ise bisiklet kullanmak. Bunun için bütün dünya ülkeleri Avrupa’ da en çok bisiklet kullanınlan ülke olan Hollanda’yı örnek almalı diye düşünüyorum. Çünkü onlarda da bu düşüncenin ortaya çıkmasındaki en önemli nedenlerden biri trafik ve kazalardan halkın bıkmış olması. Ayrıca günümüzde elektriklisi de olmak üzere envaiçeşit bisiklet bulunuyor. Bunlardan en azından biri insanlara uygun gelecektir.

Üçüncü ve son seçenek ise yıllardır düşünülen ve Elon Musk ve şirketi Boring Company tarafından tasarlanan yer altı tünel sistemi. Arabaların yerin üstüne çıkması beraberinde hava ve görüntü kirliliğini beraberinde de araçların yere düşüp insanlara zarar verme riskini getiriyor. Bunun için yer altına inmek daha güvenli. Ayrıca Boring Company’ nin tasarımına göre araçlar çok daha hızlı bir raylı sistem üzerinde sürücüye ihtiyaç duymadan gidebilecek. Sonuç olarak yollarda araba sayısının bir kısmı yer altına taşınacağı için trafik de azalmış olacak.

Özetle gelecekte eğer bugünkü gibi doğal kaynakları sorumsuzca tüketip yol yapmaya devam edersek bu alternatif yöntemlere daha çok bel bağlayacağımız gerçeği yadsınamaz.

Kaynakça:

  • http://www.jdmspiritturkey.com/index.php/2016/12/07/alternatif-ulasim-araclari-rehberi/
  • https://www.aa.com.tr/tr/dunya/hollandada-bisiklet-yasam-bicimi/1323697
  • https://www.youtube.com/watch?v=E7Uhh_s2tEI
(Visited 45 times, 1 visits today)