GELİŞİM ve TEKNOLOJİNİN ANAHTARI PARA

Para, ülkelerin değerli madenleri karşılığında metal, kağıt, pvc gibi malzemelere bastığı bir değerdir. Para çoğu zaman yaşamayı kolaylaştıran bir araçtır. Paranın olmadığı zamanlarda insanların ihtiyaçları, kendilerini yöneten kişiler tarafından karşılanmaktaydı. Ayrıca kıymetli madenlerle ve takas yapmak suretiyle yaşamlarını sürdürmekteydiler. Haliyle bu durum insanları tembelliğe düşürebilir. İnsan içinde bulunduğu durumu kabullenir  ve fazlası için mücadele etmez.

Para günümüzde sosyal, kültürel, teknoloji ve hatta sanat alanlarındaki gelişimi hızlandıran en önemli etkendir. İnsanlar fıtratları gereği hep daha fazlasını isterler. Para tam da bu noktada o fazlanın yerini almıştır. Para, istedikleri yiyeceğin, giysinin, evin, arabanın ne istiyorsa onun karşılığıdır. Artık insanlara ihtiyaçları için lazım olan tek şey para, daha çok para, daha da çok paradır. Dolayısıyla isteklerine ulaşmak için çalışmalı ve ihtiyacı olan parayı kazanmalıdır. Daha çok çalışmak, kimsenin yapamadığını yapmak, yeni bir şeyler keşfetmek, daha çok para demektir. Aynı saatte daha çok para kazanılmasa insanlar madenlerde çalışmayı, çöpçülük yapmayı tercih etmezlerdi diye düşünüyorum.

Para her geçen gün yaşamayı kolaylaştıran bir araç olmaktan çok amaca doğru gitmektedir. Para amaç olunca her alanda gelişim müthiş bir hızla ilerlemektedir. Bu gelişim aynı zamanda onu tüketecek bir toplumu da beraberinde getirmiştir. Aynı hızda her şeyi tüketen bir toplum. Hiç şüphem yok ki insanlık para benzeri bir değeri muhakkak icat edecekti. Para olmasaydı yerine, paraya rağmen bilinçli bireyler yetiştirmeyi tartışmalıyız. Geri dönüşüm alanında çok çalışmalı, insanları tüketim konusunda bilinçlendirmeliyiz. Doğaya zarar vermeyen teknolojiler üzerinde çalışmalıyız.

 

Alp Eren GÜNGÖR

 

(Visited 117 times, 1 visits today)