Hayata Hazırlanmak İçin Okul

Okullarda verilen eğitim bu günlerde üzerine bolca tartıştığımız bir konu. Okullardaki eğitim ne kadar iyi?  Alınan eğitimler insanları hayata ne kadar hazırlıyor? studying student ile ilgili görsel sonucu

Elbette her ebeveyn çocuğunun iyi bir eğitim alması taraftarıdır. Bazıları dile bazıları akademiye, bazıları ise sanat veya spor alanına önem verir. Bunların arasında en çok tercih edilen çocuğun hobilerinin dışında akademik başarıdır. Çoğu aile çocuklarının akademik başarısını yetenekli olduğu diğer konulardan üstün tutarak kendilerine uyum sağlamasını ister ve okullarda ailelere istediğini verir.

Bana göre çok önceden tartışılması gereken bu problem günümüz gündeminde büyük yer kaplıyor. Çocukların sadece sınav performanslarına odaklanan okullar çocukları kendilerine para aracı olarak görüyorlar. Okulda girilen herhangi bir sınavdan başarılı olan çocukları kendilerine reklam olarak kullanarak daha fazla ailenin dikkatini çekiyorlar.

Özellikle özel okullarda eğitim gören öğrenciler sınavlara daha sık maruz kalmaktadırlar. Öğretmenlerde sürekli olarak performansa odaklı çalıştıklarından öğrencilerde sınav odaklı bireyler haline gelirler. Aynı bir robot gibi, okullar tarafından düzenli olarak programlanan bir robot. Sadece başarıya odaklanan bu bireylerin hobileri, yetenekleri ilgilenmeye zaman olmadığından yavaşça çürür öğretmenlerde onları doğruca yok ederler.

Okullar sözde öğrencileri hayata hazırlıyorlar fakat bu da sadece bir kandırmaca. Hayat sadece başarı değildir, sizin konuları öğrettikten sonra o öğrencinin nefes almadan çalışmasına gösterdiğiniz desteğin tek sebebi öğrenciyi sevdiğinizden değil başarılı olan öğrenciyi sizin eğitmiş olmanızdır.

Eğer öğretmenler öğrencilere hayatı öğretselerdi gereksiz  akademik başarıya verilen büyük önem öğrencilerin yeteneklerini keşfetmeye ve bunları geliştirmeye verilirdi. Günümüzde çoğu öğretmen çocuklara derslerin yoğunluğundan dolayı yaptıkları sporu, ilgilendikleri sanatsal aktiviteleri azaltmasını öneriyorlar. Fakat bu spordan veya herhangi bir aktiviteden bir başarı gelirse sanki başından beri öğrenciyi destekliyormuş gibi adını Türkiye’ye ‘benim öğrencim’  olarak tanıtıyorlar. Ne kadar sahte değil mi?

Sonuç olarak “ Okullarda verilen eğitimler insanları hayata hazırlayabiliyor mu?” sorusuna cevabım kesinlikle hayır. Okullar öğrencilerini bir para ve reklam aracı olarak görüyorlar. Hani öğretmenlerin çoğu siz bizim mücevherlerimizsiniz derler ya öğrencilere, gerçekten de öyle öğrenciler bir mücevher kadar değerliler. Fakat okullar bu mücevherleri yontup güzel bir hale getirmek yerine en yüksek ne kadara satabiliriz diye bakıyorlar. Okulların şuanda verdiği eğitim kesinlikle öğrencileri hayata hazırlayamaz.

 

(Visited 204 times, 1 visits today)