Hayatın Melodisi

Müzik; hayatın anlamı, hayatın neşesi demektir. Hayat, müzik sayesinde devam eder. Müzik, insan ruhunu dinlendiren ve besleyen önemli bir kaynaktır. Ruhların ve renklerin canlandığı, duyguların bütünleştiği an müzik dinlediğimiz andır. Müzik, insanı kötü ruhlardan arındırır. İçimizde hissettiğimiz duyguları ve düşündüğümüz düşünceleri müzik sayesinde dile getiririz. Müziğin hayatımızda yeri ve önemi çok büyüktür. Fark ettirmeden de yaşama çok fazla yarar sağlamaktadır. Müzik dinlemenin hem bedensel hem de zihinsel faydaları vardır.

Örneğin; Hayatımızda ara sıra bunaldığımız, sıkıldığımız başka bir deyişle depresyona girdiğimiz zamanlar vardır. Bu zamanlar, kendimizi bir odaya kapatıp nefes almakta bile zorluk çektiğimiz zamanlardır. Özellikle bu anlarda elimiz hemen çikolataya değil rahatlatıcı bir müzik dinlemeye gitmelidir. Bu şekilde hissettiğimiz kötü duygular azalmaya başlar ve tekrardan kendimize geliriz. Hem ruhsal hem de sağlık açısından kazanmış oluruz.

Müzik, aynı zamanda stresi de azaltır. Stresli olduğumuz zamanlar aslında kendimizi bitirdiğimiz zamanlardır. Saçma ve gereksiz bir duyguya kapılıp ilerleriz ve bu bizi kötü etkiler. Özellikle eğitim hayatımızda bu duyguyla sıkça karşılaşırız. Fazla stresten dolayı konsantrasyon bozukluğu meydana gelir ve başarımızı olumsuz etkiler. Böyle durumlarda zihnimizi boşaltmak gerekir. Bunu, sevdiğimiz bir müziği dinleyerek yapabiliriz. Bu sayede rahatlarız ve stresimiz azalmış olur.

Müziğin hayatımızda bir diğer faydası ise hastalar için tedavide kullanılmasıdır. Bir araştırmaya göre iki hastadan birine müzik diğerine ise sesli kitap dinletiliyor. Müzik dinleyen hasta, bir ayda iyileşirken kitap dinleyen hasta iki ayda iyileşiyor. Bu demek oluyor ki; müzik vücudumuzdaki hastalıklarla savaşmamızda bizlere yardımcı oluyor.

Müziğin başka bir yararı da siniri azaltmaktır. Hayatımızda aşırı sinirlendiğimiz zamanlar vardır. Zihnimizin karmakarışık, kalp atışlarımızın hızlı olduğu vakitler. Çevremizde sevdiğimiz ve değer verdiğimiz bir insana veya insanlara, kapıldığımız öfkeden dolayı zarar vermemek için kendimizi sakinleştirmeliyiz. Bunu da müzik dinleyerek yapabiliriz. Müzik, kalp ritmimizi düzenleyerek öfkemizin daha çabuk geçmesini sağlar.

Müziğin hayatımıza etki eden bu kadar fazla faydası varken müziksiz bir hayat saçmalıktır. Müziksiz bir hayat, hayat değildir. Çünkü biz insanlar müzikle ağlar, müzikle hüzünleniriz. Müziği sevmeyen birisinin bu hayata bakış açısı da çok farklıdır. Hatta hayata baktığı bakış açısı bile yoktur. Müziği sevmeyen insanlar karanlığa ve sessizliğe gömülüdürler. Sanki ölü gibidirler. Yaşadıklarını zannederler ama aslında fazla oksijen tüketen ve hiçbir şeyden keyif almayan ölü ruhlardır. Müzik, bizim hayatımızı renklendirir ve yaşama duygusu verir. Müziğin yaşamımıza sayısız katkısı vardır. Bu yüzden müziksiz hayat imkansızdır. Müziksiz hayat, yaşamak demek değildir. Atatürk’ün de dediği gibi “Hayatta müzik gerekli değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzik ile ilgisi olmayan varlıklar, insan değildirler.”

 

http://www.milliyet.com.tr

 

(Visited 57 times, 1 visits today)