Heykel Sanatı

  Heykel yapan bir sürü sanatçı vardır. Eski zamandan günümüze kadar bir sürü heykel kalmıştır. Bunlara tarihi eser denilir. Genellikle eskiden yapılma oldukları için bazıları tek parça bazıları ise yıkık haldedir. Bunlar genelde turistik şehirlerimizde bulunur. Bazıları değerli bazıları değersizdir. Eskiden insanlar heykellere dua ediyormuş. Bu heykellerin insanlara yarar sağladığını sanırlarmış. Heykeller artık bunun gibi şeyler için bazı ülkelerde kullanılıyor.

Heykeller  mermerden ve ağaçlardan yapılır. Eski heykeller balmumundan yapılmıştır. Bu sayede günümüze kadar sağlam bir vaziyette durmuştur. Balmumu günümüzde boyanmış bir şekilde de kullanılıyor. Genellikle heykellerin başı vücudundan daha büyük olur. Ülkemizde heykel kurumu Mimar Sinan Üniversitesi’ndedir. Kızılay meydanında Güvenpark’ta değişik heykeller yapılmıştır. Bu heykeller taştan yapılmıştır ve bozulmamıştır.

Bazı heykeller parayla çok pahalı fiyata satılabilir. Genelde bütün heykellerin isimleri vardır. İlk heykellerin ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Heykel ülkemizde de çok eskiden beri biliniyor. Eskiden genellikle kral ve kraliçelerin heykelleri yapılırmış. Heykellerin çoğunun üstü çıplaktır. Heykellerin başı, gözleri, burnu ve ağzı daha belirgin yapılmıştır. Ayaklara çok önem verilmemiştir. Bazı hayvan heykelleri de vardır. Eskiden tapış günümüzde heykel yapan kişilere heykeltıraş denir. Heykeltıraş bir ağacı bıçak kullanarak bir çocuğa benzetebilir ve onu boyayabilir. Heykeller sergide herkese gösterilir, birçoğu da müzelerde bulunur ve orda saklanır. Mısır’da taş heykeller vardır, genellikle kafa şeklinde yapılmışlardır. İnsan heykelleri çoktur ve bazılarının gizemi daha çözülmemiştir, bu da günümüzde çok merak konusu olmuştur. Bazı yerlerde cam heykeller vardır.

(Visited 543 times, 1 visits today)