Kendimizi Gerçekleştirmek

Günümüzdeki çoğu insan gelişme sürecindeyken bazı kişisel veya fiziksel değişikliklere uğraması çok normal karşılanan bir durumdur. Peki insanların bu değişiklikleri sonradan mı oluşur, yoksa asıl olan kişiliği ortaya mı çıkar ?

Henüz tam olarak bu konuya uzmanlar tarafından açıklık getirebilinmiş olunmasa da bana göre bireylerin değişimlerinin asıl nedeni yaşadıkları çevreden kaynaklanmaktadır. Örneğin bir güruhun tamamen kötü alışkanlıkları olduğunu varsayalım , bir grup insanın da tamamen iyi niyetli, yardımsever, duyarlı olduğunu düşünelim. Kötü alışkanlıklara sahip güruhta bulunan kişi bir süre sonra ister istemez kendini yavaş yavaş bir bataklığa hapsetmeye başlarken diğer grupta bulunan birey böyle durumlara çevresinden alışkın olmadığı için ve onu kötü şeyleri denetmek için fırsat tanıyan kişilerle takılmadığından dolayı yoluna başladığı gibi devam etmesi beklenen bir durumdur . Bunun yanında varlıklı bir ailede büyüyen ve her türlü isteği yerine getirilmiş bir çocuk her türlü imkanın fazlasına sahip olduğu için, bazı çocuklar nasıl olsa durumumuz iyi diyerek bütün derslere karşı umursamamazlık yapabilirken fakir bir ailenin çocuğu bu konuda daha bilinçli olup rahat bir hayat geçirebilmek umuduyla derslerine daha fazla asılır tabii ki ellerinde imkan varsa. İstisnai olarak bu durumların tam tersi de bazı olaylarda gözlemlenebilir. Bazı insanlar “çocuğun yapısına bağlı bu durumlar. ” diye düşünebilir. Fakat çocuğun çaba sarf edip etmemesiyle alakalı da ailenin yani çevrenin çok önemli rolü vardır. Bu düşünceye de şöyle bir açıklık getirebiliriz: bir aile düşünün, derslerinizi, ödevleri yapma durumunuzu, okul hayatınızı hiç umursamıyor bu durumda maddi faktörden tamamen uzaklaşıp ailenin çocukla ilişkisinden bahsediyorum. Bir aile de düşünün ki derslerinizi en az sizinki kadar önemseyen onun desteğini omuzlarınızdaki o umuttan hissedebileceğiniz ve çabaladığınız halde olmadığında yine de sizin yanınızda size sürekli teselli veren bir ailede sizin de dersler hakkında umursamamazlık yapma oranınız düşmektedir. Elbette bu tür durumlarda bireyin az da olsa genetik kodu önem taşımaktadır. Eğer çevresindeki insanlar ne yaparsa yapsın çocuğun hiç bir şekilde bir çabası yoksa bu olay gerçekten de çocuğun yapısından kaynaklanmaktadır.

Bizi asıl “biz” yapan, verdiğim örneklerden de yola çıkarak, çevremizdir. Bunun yanında düşük bir oranda genetik kodumuz da rol oynamaktadır. Bundan dolayı çevremizi olduğunca iyi kurup buna göre geri kalan hayatımızın yolunu yavaş yavaş oluşturmalıyız . Kendimizi de iyi anlamda geliştirip kötü durumlara karşı değiştirmemeliyiz.

(Visited 47 times, 1 visits today)