kaynak: http://yandex.com.tr/clck/jsredir?from=yandex.com.tr%3Bgorsel%2Fsearch%3Bimages%3B%3B&text=&etext=1610.AMCAbd5g77fusAD6xE2fEd2_U1HE_cf4Eh_7cAa5vKs.64d63ef268d31852dfc69d6bd638c5eabbaaa66b&uuid=&state=tid_Wvm4RM28ca_MiO4Ne9osTPtpHS9wicjEF5X7fRziVPIHCd9FyQ,,&data=UlNrNmk5WktYejY4cHFySjRXSWhXQW1ETWJ1SEtTcHNqU0I4SVJndlViUW92amtRU0xSRW1aa1ZiX0ZqeUZuNGZ6TEE4RHdNaExibGlTMEJqaDktOGhGQlY1TWc3M2c0N19mendKVHlidnh1dWVfSk9vSUxHZXFUN05qd0hXMUFEMU40dFRDWWp6aEotRkJJY01FSXVBLCw,&sign=13371a06771445f6098212f86d344fc4&keyno=0&b64e=2&l10n=tr

Modern Zamanlar ve Bayramlar

Bayramlar, toplumların önemli geleneklerinden biridir. İnsanlar arasında yardımlaşmayı, dayanışmayı, kaynaşmayı sağlamaktadır. Birçok dinde bayram geleneği bulunmaktadır. Bu özellik, geleneklerin yaşatılması konusunun neden daha ciddi ele alındığını açıklayabilmektedir.

Toplumlar sürekli bir değişim ve gelişim içerisindedir. Yüzyıllardır süregelen birçok gelenek bu değişimden payına düşeni alabilmektedir. Bayramlar da değişime uğrayan gelenekler arasındadır. Nesiller arasında bayrama verilen önem derecesinin farklılaşması doğal karşılanabilir. Ancak, özünün korunabilmesi durumunda bu geleneğin devam ettiği söylenebilir.

Toplum bilim insanların, kurumların, adet ve törelerin gelişimi üzerinde durmaktadır. Aile yapıları bundan kırk elli yıl önce anneanne, babaanne, dede, amca, dayı, teyze ve halalardan oluşabiliyorken, günümüzde anne, baba ve çocuklardan oluşan çekirdek aileye dönüşmüştür. Hem yakın hem de uzak akrabaların birbirlerine yakın yerlerde yaşamaları ve benzer mesleklere sahip olmaları bayramları da birlikte ve daha geleneksel haliyle kutlamalarını sağlayabilmiştir. Toplumla birlikte, başta devlet olmak üzere kurumların daha karmaşık hale gelmesi, özellikle teknolojinin gelişmesiyle geleneksel mesleklerin yerini başka mesleklere bırakması, birçok insanı farklı şehirlerde hayat kurmaya zorlamaktadır.

Farklı şehirlerde, yakınlarından uzakta bir yaşam kurulması elde edilen ekonomik koşullarla yakından ilgilidir. Ekonomik koşullardaki iyileşme ile birçok plan yapılabilmektedir.  Bayramlar, bütün yıl boyunca çalışan, aile işleri, şehirlerin yaşam koşullarının zorluğunu insanlar için bir an sonlandıran ve önemli bir seçenek sunan günlerdendir.

Eskiden aileler bayram geldiğinde yakın akraba ve komşuları ile birlikte geçirme konusunda daha istekli olmuşlardır. Aile büyükleri kendilerinin hatırlanması, önem verildiğinin hissettirilmesi, ellerinin öpülmesi, hazırladıkları hediyeleri vermeyi istemişlerdir. Çocuklar ise yeni giysilerini giyip, alacağı harçlığı düşünerek hatta bayram sabahını zor ederek vakit geçirmişlerdir. Bayram günlerinde her yaştan insan bir yerde birlikte vakit geçirerek sosyalleşmektedir. Uzun süre görmediği insanlarla hasret giderirken aynı zamanda aileden ya da komşudan birinin bir sağlık sorununu veya halledilemeyen resmi bir işi de halletme fırsatı sunabilmektedir bayramlar. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma en güzel haliyle sorunsuz yerine getirilebilmektedir.

Günümüzde aileler çok küçülmüştür. Artık insanlar akrabalarının yanında iş sahibi olamamakta, başka şehirlerde yaşamaktadırlar. Toplumsal yaşam her geçen gün daha da karmaşık hale gelmektedir. Eskiden bir yere giderken çocuklarını büyüklerine ya da komşularına bırakan aileler kreşe bırakabilmektedir. İş yerlerine uluşmak için yoğun uğraş vermektedirler. Özellikle şehir yaşamı insanları yormakta, enerjilerini almaktadır. Bu durumdaki insanlar ekonomik güçleri de varsa bayramları dinlenmek için önemli bir fırsat olarak görmektedirler. Aile yakınları ve komşularla geçirilebilecek bir bayram düşüncesi bu insanları ürkütmektedir. Çünkü bu kadar kalabalık onlara yine yaşam koşullarının zorluğunu hatırlatmakta, bayram sonrası daha yorgun olarak bulundukları yere gideceklerini düşündürmektedir.

Her iki düşüncenin de haklı tarafları bulunmaktadır. Bir taraftan bayram geleneğinin özünü kaybetmeden yaşatılması için eskiden olduğu gibi kutlanması gerekmektedir. Diğer taraftan aşırı yorulan insanlara küçük fırsat verilmelidir. Bana göre orta yol bulunabilir. Hem tatil için bir fırsat olabilir hem de olması gerektiği gibi bayram kutlanabilir.  

Kaynak:http://www.polatlinet.com/bayram-mesajlari-2016-en-guzel-en-yeni-resimli-ramazan-bayrami-mesajlari-2717.html

https://kalemtiraj.wordpress.com/2011/08/30/202/

(Visited 374 times, 1 visits today)