Online Eğitim Geleceğimiz mi ?

Son zamanlarda dünya alışılmadık durumlardan geçiriyor. Covid-19 salgınından dolayı çoğu ülke karantinada. Hatta bazı ülkeler de sokağa çıkma yasakları var.

Türkiye’de ise eğitimde belirli bir süre önce online eğitime geçildi. Fakat online eğitime geçilmesinden önce 1 hafta tatil yapıldı.

Bazı ülkeler online eğitime hazırlıklıydı ve rahatlıkla bu döneme geçiş yaptı. Fakat bazı ülkelerin online eğitim için altyapısı yoktu ve online eğitime geçiş yapmaları çok zor oldu.

Türkiye’den örnek verecek olursak bazı okullar açısından hazırlıklı değildi. Fakat hızlı bir şekilde altyapı kurup müfredata devam ettiler. Fakat tabi sistemin yeni kurulmuş olmasından dolayı bazı problemler var.  Bu çok doğal çünkü bir sistemin oturabilmesi için belirli bir süre geçmesi gerekiyor.

Bana kalırsa, online eğitim süreci bitince kısa süreliğine tekrarlar yapılarak bu dönem eksiğimizin kalmamasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun yapılması durumunda ülkeler online eğitime sonrasında da online çalışma ortamına hazır olacaklardır. Bu hazırlık sayesinde, gelecekte böyle herhangi bir olağandışı olay durumunda bir geçiş süresi gerekmez ve hiçbir şeyin aksaması önlenmiş olur.

Bir öğrenci olarak online eğitime bayılıyor değilim. Sanırım tüm öğrenciler şu anda aynı şekilde hissediyor. Bu şekilde bir eğitimin şu an verimli olduğunu düşünmüyorum. Fakat belki sistem geliştirilebilirse ve yenilikler yapılırsa ve bu sistem oturtulursa böyle dönemlerde öğrenciler derslerden daha çok verim alabilir.

Önceden de belirttiğim gibi bu durum sadece eğitim için de geçerli olmamalı. İş yerleri, bakanlıklar ya da acil bir dönemde gerekli olan ve açık kalması gereken yerler için uygulanmalı. Ülke genelinde böyle bir sistem uygulanırsa hiçbir sorun yaşanmaz.

Bir de şöyle düşünün şu anki gibi acil bir durum yaşandığında hiçbir hazırlığı yapmayan bir ülke böyle bir durumu nasıl atlatır?  Covid-19 özelinde düşünelim. Böyle bir dönemde altyapısı olmayan ülkeler özellikle online iş sistemine geçemiyor. Bu nedenle insanlar işe gitmek zorunda kalıyor ve bu ülkeler ekonomisini ayakta tutmaya çalıştığı için insanların işe gitmesini engelleyemiyor ve sonuç olarak salgın yayılmaya devam ediyor. Salgını durduramıyor oluşları ekonomiye daha çok zarar veriyor. Online eğitim sistemine geçse bile verim alamıyor. Mesleklerini belirleyecek sınavlara girmesi gereken öğrenciler ne yapması gerektiğini bilmiyor. Öğrenciler müfredattan kopuyor ve başarıları düşüyor.

Bu durumlardan da anlaşılabileceği gibi altyapının bulunması bunun için de belirli sürelerde denemeler, tatbikatlar yapılıyor olması ülkeler için çok önemli. Bunun önemi normal süreçte belli olmayabilir ancak ülkelerin acil durumlarla baş edebilmesinde büyük etkisi olacaktır.

 

(Visited 52 times, 1 visits today)