Türkiye’de Trafik

Hepimiz hayatımızın büyük bir kısmında trafik ile karşılaşıyoruz. Trafik, gün geçtikçe daha can sıkıcı ve sevimsiz bir hal alıyor. Bu ise bir çok vatandaşın ve belki turistin canını sıkıyor. Günlük hayatta çok fark etmesek de trafik bize çok büyük bir zaman kaybı yaşatıyor. Ankara’dan örnek verirsek, Gazi Osman Paşa’da oturan biri sabah iş trafiğinde Çayyolu’na ulaşmak için 1-1,5 saat yol gidiyor. Bu sayıyı ikiyle çarparsak günde 3-4 saat gibi bir vakit kaybediyoruz. Bu 3 saat içerisinde yapabileceğimiz pek çok şey var.Çoğumuz günümüzün %13’ünü yalnızca trafikte harcıyoruz. Gelin, 3 Büyük Şehirde trafik problemini engellemenin yollarına bakalım:

Ankara- Ankara’da sizin de bildiğiniz gibi Çayyolu yeni gelişiyor ve bomboş bir sürü arsa ve alan var. Ankara’da örnek olarak Gordion AVM’nin önünde daima trafik oluyor. İş saatlerinde gelmek isterseniz, çok daha korkunç bir trafikle karşılaşıyorsunuz. Bana sorarsanız Ankara’daki trafiğin sebebi çarpık yapılaşmaya dayanıyor. Ankara’da daha düzgün toplu taşıma yapılırsa, bu problemin çözülebileceğini düşünüyorum.

İzmir- Her yaz İzmir’e giden biri olarak söylüyorum ki, İzmir’e trafiği rahatlatması için yaklaşık 2 yıl önce bir tramvay yenilemesi getirildi. Planlanan şey ise tramvay ile toplu taşıma hizmetini güçlendirip trafiği azaltmaktı. Ancak 3 hata yaptılar. Birincisi, tramvay En fazla 40 Km ile gidiyor.Ancak tramvay hattı kıvrımlarından dolayı buna el vermiyor.Bu yüzden tramvay yaklaşık 12 Km ile gidiyor. İkincisi, Zaten otobüsün gittiği yerlere bir de tramvay eklediler, aynı rotaya giden ve çok daha hızlı bir araç varken insanlar neden tramvayı kullansınlar ki! Üçüncü ve son hata ise, trafiği azaltmak amacıyla yapılan tramvayları, 2 veya 3 şeritli yollarda 1 yolu işgal ederek yapılmasıydı. Bunun etkisini size şöyle anlatabilirim, Konak’tan Karşıyaka’ya yaklaşık 20-30 dakikada gidebiliyorken tramvay ışıkları ve kendisi yüzünden yaklaşık 1.30 saatte geçtik eve. Bu sorunun çözülebilmesi için Tramvaylara ayrı bir yol yapmalılar. Yani 2 şeritlik bir yoluna yeni bir şerit açıp oradan geçirmeliler. Ve de tramvayı var olan bir yola dik geçirmemeliler. Araçlar tramvayın geçmesini beklediği için kırmızı ışık süresi de uzuyor. Kısacası tramvaya tramvay adından çok, Travmay adı yakışıyor!

İstanbul- İstanbul’un problemi ise bana sorarsanız köprü ücretlerinden, düzgün yol yetersizliğinden ve çarpık yapılaşmadan kaynaklanıyor. Eğer şehre düzgün trafik şekillendirmesi ve yol yapılırsa şehir içi trafik problemi azalır. Ancak sizin de bildiğiniz üzere İstanbul’da iki tane yaka var. Bu da demek oluyor ki deniz ulaşımı da önemli. Köprü ücretleri düşürülürse veya feribot tarifeleri daha sık konulabilirse, deniz de ulaşım problemi çözülebilir.
Sizin de anlayabileceğiniz üzere Türkiye’de trafik problemi çok can sıkıcı seviyelere ulaştı. Daha iyi bir yapılaşması olan bir Türkiye için umut edelim.

(Visited 56 times, 1 visits today)