Yapay Zekadan Korkulmalı MI

Yapay zeka nedir?

Konunun daha iyi anlaşılabilmesi adına yapay zekayı açıklayarak başlamak istiyorum. Geliştirilen yazılım ile beraber bir bilgisayarın veya bir robotun, zeki varlıklar gibi düşsel veya fiziksel olarak hareket edebilme imkanı kazanmasını hedef alır.

Popüler kültürde bilgisayarların insanlaşması olarak ifade edilen yapay zeka, buna karşın herhangi bir robot veya fiziksel başka bir biçimde olmak durumunda değildir. Yapay zeka temelleri ile geliştirilen yazılımlar, robotların veya bilgisayarların merkezindedir. Daha çok yapılan güncel çalışmaların hedefi, bu yazılımların insan gibi düşünebilme ve hareket edebilme yetenekleri oluşturulması çerçevesinde ilerlemektedir.

İlk dönemlerde birer bilim-kurgu ürünü olarak hem edebiyat hem de sinema hem de tiyatro alanlarında kendini göstermeye başlayan insan benzeri robotlar, en nihayetinde popüler bilim kapsamında yapay zeka olarak geliştirilmeye başlamış ve bilim-kurgu sınırlarını aşarak, gerçek yaşamın bir parçası haline gelmiştir.

Yapay zekanın zararları

Bazı insanlar yapay zeka teknolojisinin güvenli olduğu düşünse de sanılanın aksine birçok sahtecilik ve dolandırıcılığa da kapı aralamaktadır. Facebook yapay zeka birimleri pazarlama konularında yararlanmak üzere chat botlar geliştirmiştir. Fakat kendine verilen görevi yapmak yerine, iki chat botun insanların anlamayacağı bir dile birbirleriyle iletişim kurması üzerine robotlar kapatılmıştır.

Hatta öyle ki şu an ne kadar chat bot üretmek zor olsa da samimi bir arkadaşınızla konuştuğunuzu düşünürken kötü niyetle hazırlanmış bir chat bot ile konuşup, bilgilerinizi ona teslim edebilir ve ilerisinde başınıza dert alabilirsiniz. Ve bu tehlike sadece bununla da kalmamakta. Yapay zeka kişilerin sosyal ve profesyonel ağlarını haritalandırarak üreteceği bazı mesajlarla tuzağa düşürebilir ve örneğin banka hesabınızı bu sayede kötü kişiler rahatlıkla boşaltabilirler.

Chat botlar dışında, insansı robot Sophia’nın oldukça popüler bir şov programı esnasında sunucu ile oynadığı taş-kağıt-makas oyununu kazandıktan sonra. “ben kazandım. Bu insan ırkını domine etme planım için güzel bir başlangıç oldu” demişti. Halbuki bu robot sadece insan konuşmalarını ve hareketlerini kopyalamak ve taklit etmek için yapılmıştı. Ve tabii ki bu durum bir çok insanın korkmasına sebep oldu. Ancak chat botlar gibi Sophia ‘yı da susturmak pek mümkün görünmemekte. Çünkü Sophia Suudi Arabistan vatandaşlığı almış, dolayısıyla da bazı haklara sahip. Yani bilim kurgu filmlerindeki korkunç olaylar için bir gün gerçek olma ihtimali var diyebiliriz.

Yapay zekanın yararları

Tabii ki bu kadar karamsar olmamakta fayda var. Yapay zekanın olumsuz olduğu kadar olumlu yönleri de bulunmaktadır. Arama algoritmaları, otomotiv, modern gps sistemleri ve sağlık hizmetleri gibi alanlarda da yapay zekanın faydalarından bahsedebiliriz.

Özellikle sağlık alanında birçok hastaya umut olabilmektedirler. Ülkeler yapay zekayı ilerleyen dönemlerde hastalıkları engellemek için kullanabilecekler. Uzayı keşfedebilmek için de kullanılabilir. Akıllı robotlar gönderilerek uzay hakkında daha çok bilgiye sahip oluna bilinir ve insanlığın uzun süredir kendisine sorduğu birçok sorunun cevabını bulunabilir. Bunun dışında maden ve yakıt çıkarmak gibi zahmetli işleri de robotlar halledebilirler. Zaman, güç, tekrar gerektiren olayların altından etkilenmeden, yorulmadan ve başarıyla ayrıca en az hata ile kalkabilirler. Duyguları olmadığı için mantıklı kararları almakta zorlanmaz ve yaptığı işte verimliliği arttırabilirler. Otomotiv alanında ise kazaları en aza indirecek hatta neredeyse yok edebilecek düzeyde ilerlemeler kat edilmiştir. Zaman ilerledikçe arabalarda daha sık karşılaşacağımız, sürüş halinde iken, bir çarpışma durumunda otomatik olarak kendisini durdurma veya kendi başına park edebilme gibi artık göze basit gelebilen insan hayatını kolaylaştıran ve can ve mal güvenliğini sağlayan gelişmeler yaşanmaya başlamıştır.

Sonuç olarak bilimden ve ilerlemelerden geri kalmamalı çalışmaya devam etmeli ve teknolojinin tüm faydalarından yararlanmalıyız. Ancak tedbiri elden bırakmamalı ve daha güzel bir dünya amacı doğrultusunda bu çalışmalara devam etmeliyiz. Çünkü gün geçtikçe yaşanan teknolojik gelişmelerin insanlığa ve dünyaya faydalı olmasını istiyorsak iyilik her zaman ön planda tutulmalı, aksi takdirde dünyanın yaşanılması oldukça güç bir yer haline gelmesi durumuyla karşı karşıya kalabiliriz.

 

 

(Visited 61 times, 1 visits today)