Yüzme Sporu

Yüzme sporu, uluslararası standartlarda boyutu olan (50 metre, 8 kulvar) havuzlarda kulaç ve ayak hareketleri ile yapılan bir spordur. Çoğu insan yüzmeyi küçük yaşlarda öğrenirken; bazı insanlar da su ile ilgili kötü anılarından, su korkusundan ya da vücut yapılarından dolayı yüzmeyi sevmez. Bu nedenle de yüzme sporundan uzak dururlar.

Yüzücü olmak göründüğü kadar kolay değil! Bir yüzücü günün yaklaşık ¾’ ünü havuzda veya antrenmanlarda geçiriyor. Yüzücüler bazen çok zor zamanlar geçiriyor. Kulağa su kaçması, ters yüzerken kafayı yaralama, kramp girmesi, su yutma ya da boğulma gibi olaylar neredeyse bütün yüzücülerin başına gelmiştir.

Yüzmenin çeşitli sitilleri vardır. Bunlar; serbest yüzme stili, sırtüstü yüzme stili, kelebek yüzme stili ve kurbağa yüzme stili. Yüzme sporunun birçok yarışması da vardır. Uluslar arası, okullar arası, kulüpler arası, ülkeler arası, şehirler arası, ilçeler arası ve benzeri. Şimdi bazı yüzme stilleri hakkında kısa bilgi vermek istiyorum.

  1. Serbest Stil Yüzme

Serbest yüzme stili, yüzücünün kulaç hareketleri ve ayak vuruşlarıyla yüzdüğü bir yüzme stilidir. Bu yüzme stilin de ayak vuruş hareketleri yüzücü hızının % 10 – % 15 arası artmasına yardımcı olur. Ayrıca bu stil de yüzen yüzücüler hızlarının % 85 – % 90 civarın da artmasında yüzücünün kulaç vuruş hareketleri çok etkili olur.

  1. Kol çekişi
  2. Çekiş şekilleri
  3. Ayak vuruşu
  4. Kol vuruşu olarak bu stil de yüzmeyi sıraya koymak mümkün.
  1. Kurbağa Stil Yüzme

Yüzücünün ayakları ve elleri ile daireler çizerek ilerlediği bir yüzme stilidir. Kurbağalama eller için 3 hareketten ibadettir. Bunlar:

  1. Yükselme
  2. Küçülme
  3. Uzanma

Yüzücü, ayakları ile sürekli daireler çizer ve bu şekilde hızını kollarının da yardımı ile arttır. Kurbağalama şeklinde yüzerken kollar ve bacaklar sürekli daireler çizerek hareket etmelidir. Bu kadar çabaya rağmen kurbağalama stili en yavaş ve en yorucu stildir. Bu nedenle yüzücüler bu stili yarışmalarda çok fazla kullanmayı tercih etmezler. Çünkü ne kadar çok yorulurlarsa o kadar yavaşlarlar ve bu nedenle yarışlarda başarı elde edemezler.

  1. Kelebek Stil Yüzme

Kelebekleme stilin de iki kol da aynı anda hareket eder ve bu şekil de yüzücüye hız kazandırır. Bu stilde vücudun bütün kısımlarının senkronize bir şekilde ve son derece uyumlu hareket etmesi gerekir. Bu neden ile tabi ki de oldukça zor bir stildir.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

 

(Visited 152 times, 1 visits today)