İnsanlara hizmet vermek zor bir iştir.Bana göre eğitim hem bir hizmet hem de bir hak sayılabilir fakat bir özgürlük sayılabilir demek çok güç.Ülkemizde eğitim sistemi her geçen gün değişiyor önceden isteyen ve imkanı yetenler okuyabiliyor iken şu an herkesin eğitim alması zorunlu bir hale geldi ama bence karıştırdıkları bir şey var verilen eğitimler verimli olup olmadığı ve eğitim veren kişilerin ne kadar yeterli olduğunu bilmeden herkese zorunlu bir eğitim veriyorlar.Verilen eğitimler ne kadar verimli?
Şu anda Türkiye’de zorunlu eğitim 12 yıl.Bu 12 yılın dördü ilkokul,dördü ortaokul ve geri kalan dördü de lise eğitimi.Ülkemizde verilen dersler aynı insanların ilgi alanlarına göre farklı dersler seçme olanağı olması gerekirken her öğrenci aynı dersleri alıyor.Ne yazık ki ülkemizde gerçekleşen liseye geçiş sınavlarında sınava giren öğrenciler ilgi alanlarına göre sınanmadan yalnızca 4 şıkka tabi tutuluyorlar.Şöyle bir örnek vereceğim güzel sanatlar lisesinde okumak isteyen bir öğrenci neden fizik,kimya,biyoloji gibi bilim derslerinden sınava girip bu liseye geçip geçememe olanığını belirliyorlar.Kimi insan müziğe yatkındır, kimi spora, kimi bilime.
Bence Türkiye’deki zorunlu eğitim 8 yıl olmalıdır ve bu 8 yıl boyunca öğrenci yanlısı her türlü şey yapılmalıdır.Mesela ilkokulda öğretmenler küçücük çocuklara testler,maket yapma,afiş hazırlama gibi pek çok ödev veriyorlar ve bu öğretmenler,bu ödevleri çocukların değil velilerinin yaptıklarını çok iyi biliyorlar.Buna rağmen hala bu ödevleri vermeye devam ediyorlar.Ortaokulda sana bir sürü saçma şey yaptırıyorlar ve bunun senin gelecekte gelmek istediğin ya da hayallerinde olmak istediğin meslekle hiçbir alakası yok.Liseye geldiğinde ise sadece robotlaşıyorsun bir sadece 4 şıktan oluşan ve kesin bilgi istemeyen herhangi bir yoruma dayanmayan testleri çözüyorsun.
Benim düşünceme göre 1. ve 2. sınıflarda çocuklara okuma yazma öğretilmeli.3 . ve 4. sınıflarda çocukların hobileri,yetenekleri,istekleri keşfedilmeli.Ne demiş atalarımız “Ağaç yaşken eğilir”.Bundan sonra keşfettikleri şeyler doğrultusunda çocuğun eğitim hayatı çizilmeli ve bu çizgide çocuk ilk yıl birilerinin tavsiyeleri sonucu onun ilgi alında olan dersler,uğraşlar hakkında bir eğitime tabi tutulmalı.Sonraki sene kendi tercihleri doğrultusunda karar vermeli ve bu yolda ilerlemeli.Tabii bu verdiği kararlardan dönme şansı da olmalı çünkü verilen her karar doğru olsaydı dünyada hiçbir karışıklık çıkmazdı.Bu eğitim 8. yıla kadar devam etmeli ve bu sekiz yıldan sonra devam etmek isteyen etmeli hayata atılmak isteyenler atılmalı.Devam etmek isteyenler de 3 yıl okuyup gerekli eğitimi aldıktan sonra istedikleri mesleklerin derslerine üniversite tarzı bir kurumda yalnızca o meslekle alakalı yeterli seviyeye gelene kadar eğitim almalı.
Ayrıca eğitimin bir zorunluluğu olması içler acısı insanlar yalnızca okullarda eğitim almazlar.Eğitime zorunluluk gelmesinin tek sebebi yaşadığımız dönemde insanların bilgi açlığının olmaması.Gerektiğinde de gerektiği gibi bir zorunluluk getirilmeli.İnsanlar kendilerini eğitebilirler yalnızca yol gösteren birinin olması gerekir.
Eğitim kafayı geliştirmek demektir.Belleği doldurmak değil.-Mark Twain