Avlanmak: Vahşet mi Spor mu?

İnsanoğlu tarih boyunca farklı aktiviteler yapmış, bunların bazılarını da “spor” olarak adlandırmıştır. Ancak sporla ilgili çok tartışma olan bir konu vardır. Neye spor denir? Örneğin, bazıları jimnastik ve okçuluk tarzı aktiviteleri spordan sayarken bazıları da saymaz. Benim kişisel olarak spor sayılmaması gerektiğine inandığım aktivite ise avlanmadır.

Peki, avlanma niye spordan sayılmamalı? Her ne kadar zaman, efor ve konsantrasyon gerektirse de başka bir canlıya zarar vermeyi içerir bu durum. Avlanma -özellikle günümüz dünyasında- çok kontrollü yapılması gereken bir şeydir. Limitleri çok keskindir ancak insanlar bu limitleri ne yazık ki umursamamaktadır. Avlanmanın asıl sebebi, besin bulmaktır. Malum, avlanmak artık besin bulmak için bir ihtiyaç değildir. Toplumun geneli onun yerine en yakındaki markete gidip oradan et alabilir.

Zaten avlanmaya giden kesim, hiç mi hiç besin bulmak için avlanmaya ihtiyaç duymaz. Çünkü bu insanların zaten avlanma izni almak için verdiği paralarla yenilebilecek öğün sayısı tahmin edilenden çoktur. Bu insanların avlanma izni almalarının sebebi hedeflerinin bir geyik gibi hayvan genellikle olmamasıdır. Mesela Kendall Jones adlı bir genç kız aslanlar, gergedanlar, nesli tükenmekte olan bazı geyik türleri, zebralar ve leoparlar avlamış ve bunlarla poz vermiştir. Bunu sonucunda sosyal medyada tepki görmesine rağmen avlanmak konusunda araştırma yapıp kendisini bilgilendirmeye karşı çıkan Kendall, bu tarz fotoğraflar paylaşmaya devam etmiştir. Sonrasında avlanmak için  açıkladığı fiyatlarda bir erkek aslan için $32.000, bir gergedan için $80.000 ve leopar için $65.000’dır. Açıkça görülebildiği gibi, bu insanlar hem inanılmaz büyüklükte para harcıyor, hem de geleceğimiz için kritik önemi olan hayvanları öldürüyorlar.

Hayvan nesillerinin tükenmesinin %37’si avlanmadan kaynaklanıyor. 1970-2010 yılları arasında kara türlerinin %39’unun, tatlısu türlerinin %76’sının ve tuzlusu türlerinin %39’unun nesli tükenmiştir. Aynı zamanda hayvan nesillerinin tükenmesinin en önemli ikinci sebebi olan habitat değişimi/kaybı da aşırı avlanma sonucunda gerçekleşiyor. r

Çoğu avcılar her ne kadar kendilerini savunmak için o hayvanları öldürerek onları rahatlattıklarını, daha iyi bir hayat süremeyecekleri için o hayatlarını sona erdirdiklerini söylese de bunun hayvana, hayvanın çevresine ve genel olarak ekosisteme verdiği zararı düşünmemektelerdir. O hayvanları “rahatlatmak”tan ziyade onları acı çekecekleri bir duruma sokuyor, ve hayvanların duygusal canlılar olduğunu görmezden geliyorlardır.

Avlanma, modern dünyamızda gerekli olan bir durum değildir, bundan dolayı masum ve nesli önemli canlıları bilerek, çoğu zaman para karşılığında öldürmek haklıya çıkarılamaz. Yapılan bu davranışlar cani ve saygısızdır. Böyle bir durumun spor kabul edilmesi bence mümkün olmamalıdır.

(Visited 240 times, 2 visits today)