Başarılı Olmanın Yolu Sağlam Bir Ekipten Geçer

Bir şirketin kalkınması için vizyonuna, misyonuna ve iyi bir çalışana ihtiyacı vardır. İşverenin öncelikli amacı statüsü değil, iyi bir ekiple yaptığı işte başarılı olması olmalıdır. Bu ekip hiyerarşiye sistemiyle oluşur. Hiyerarşi ekipteki kişilerin statüsüne göre sıralanmasına denir. Bir ekipte çünkü her türden, her bakış açısından insan ve işin düzenli ilerleyebilmesi için farklı statülere sahip insanlardan oluşması gerekir. Ekip çalışması kişi olarak değil, bir bütün olarak birbirlerine bağlanması, birbirlerine güven ve saygı çerçevesi üzerinde birbirlerinin fikir ve düşüncelerini alarak tap noktalara beraber ulaşmalarına denir. Ekip çalışması önemlidir sonuçta bir elin nesi var, iki elin sesi vardır. Bu takımda yer alacak kişileri işveren seçer. İşverenin çalışanları alırken bakacağı özelliklere dikkat etmesi gerekir.

Ben kendi şirketimde kişinin kendini nasıl geliştirdiğine ve kendini nasıl geliştirmeye devam ettiğine bakaram. İlk başta bakacağım özellikler her çalışanda olması gereken özelliklerdir ve her işvereninde dikkate aldığı birinci unsurdur. Bunlar ise cv’sinde kişinin bildiği diller, mezun olduğu üniversite, yüksek lisansı var mı yok mu? Tecrübesi var mı? Nerelerde daha önceden çalışmış. O işle alakalı daha sonradan ek olarak eğitimler, sertifikalar almış mı? Eski çalıştığı yerden ya da yerlerden gelen onun hakkında referanslar. Mülakat sırasında kişinin hedefleri ve beklentileri hakkında sorulan sorulara kendinden emin bir biçimde verdiği cevaplar ve kendinin zayıf ve güçlü yönlerini tanıyıp nasıl zayıf yönlerini geliştirmek için uğraşlar verdiğini göz önünde bulundururum. Gelecek planlarının olması ve planlarını gerçekleştirmek için neler yaptığı da benim için önemlidir.

Okuduğu üniversite ve iş bilgisi dışında ekip çalışmasında aldığı rolde nasıl olduğuna ve, her hangi bir probleme karşı alacağı tavır ve nasıl bu probleme karşı çözüm getirebileceğine bakarım. O kişiyi işe almadan önce kendi diğer çalışanlarımın görüşlerini alırım ve kişiyi deneme sürecine sokarım. Bu süreç içerisinde onun fikirlerini almayı önemserim ki bakış açısı ve problemlerden en az nasıl zararsız bir şekilde çıkacağımıza karşı çözümler getirebiliyor mu? ve en önemlisi ekip çalışması yapıp yapmadığına bakarım. ”Bir araya gelmek bir başlangıçtır, berberliği sürdürmek bir ilerlemedir, beraber çalışmak ise başarıdır.” demiştir Henry Ford. Zaten birlikten güç doğar diye herkesin bildiği bir atasözümüzde vardır. Grup içerisinde takım arkadaşlarını destekleyip onları motive etmesi ve pozitif bir bakış açısıyla yaklaşması da önemli karakter özelliklerinden biridir.

Sonuç olarak eğer ben işveren olsaydım kişinin edindiği başarılara, kendini nasıl geliştirdiğine, edindiği kazanımlara bakardım . Birde sorumluluk sahibimi değil mi? ve ekip içerisindeki tavır, davranış ve katkılarına bakardım. Çıkan sorunlara karşı çözümlerine ve fikirlerinin ne kadar yenilikçi, modern ve ileride ne kadar değerleneceğine, bakış açısına ve pozitifliği de benim için ayrı önemlidir. Bunların yanı sıra hedeflerine, beklentilerine ve kendisine ne kadar güvendiğine bakardım. Benim işveren olsaydım kriterlerim bunlardı. Böyle bir ekiple şirketimin ilerideki kazanç ve başarılarının üst seviyelere Türkiye ve dünya çapında taşıyacağıma aranan ve çalışılmak istenen bir şirket sahibi olacağımı düşünüyorum.

 

(Visited 18 times, 1 visits today)