Başımızdaki Minik Kan Emici Canlılar

Saç bitleri insan saçında yaşayan ve üreyen çok küçük canlılardır. Günde 2-8 kez kan emerek beslenen gri böceklerdir. Sirke denilen yumurtaları görmek bitin kendisini görmekten daha kolaydır ve genellikle enseye yakın, kulakların arkasında ve başın arkasında saç tellerine tutunmuş halde bulunurlar. Bu canlılar kepek veya kir gibi kolayca yıkanıp temizlenemezler. Önce etbitler ile ilgili görsel sonucukili bir ürün ile öldürülmeli ve daha sonra ürünün kutusundan çıkacak olan özel bir tarakla saçtan temizlenmelidir. Saç biti insan vücudu dışında yalnızca 48 saat yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz. Sirkeler ise insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10-15 gün canlı kalabilirler. Bitler genellikle hijyen koşullarının eksik olduğu durumlarda ortaya çıkar.

Sirke, bitin yavrusuna verilen isimdir. Sirkeler yaklaşık 7 ile 10 gün arasında yumurtadan çıkarlar ve 7 gün içinde olgun bir bit halini alır. Bitler çok hızlı bir şekilde çoğalır. Tarak, yastık, şapka ve tüylü oyuncaklardan çok çabuk bir şekilde bizlere bulaşabilirler. Sık sık kafa derisinin kaşınması bitlenmeyi gösteren ilk ip ucudur. Bugüne kadar pek çok yolu kullanarak insanoğlu bitle mücadele etmeye çalışmıştır. Kötü kokulu gaz ve kimi zehirli maddeler içeren ilaçlar bunlardan bazılarıdır. Daha çok çocuklarda rastlandığı için tedavinin çocuklar için güvenli, yüksek oranda etkili, sadece bitleri değil yumurtalarını da öldüren bir bit ilacı ile yapılması gerekir. Piyasada birkaç bit öldürücü ilaç vardır ve değişik şekillerde bulunmaktadır; şampuan, saç kremi gibi. Fakat bunların hepsi saçımızı bitlerden kurtarmaz bu sebepten eczaneden alınan ilaçlar saçınızda çok daha etkili olacaktır.

BİTLENMEYİ ÖNLEMEK İÇİN ÖNERİLER

1. Aile bireyleri saçlarını bit sampuanıyla yıkar (kullanma kılavuzunu okuyun). Saç yıkamasında en son durulama sirkeli suyla yapılmalıdır. Böylelikle sirkelerin saça yapışmasını sağlayan madde yumuşar. Sirkeleri saçtan bit tarağıyla tarayarak çıkarabilirsiniz.
2. Taraklar, fırçalar ve  tokalar bu şampuanlıyor suda yıkanır.
3. Yatak örtüleri yıkanır ve yastık,yorgan havalandırılır.
4. Bereler, alna takılan bantlar ve atkılar ya bu şampuanla yıkanır ya da bit spreyi püskürtülerek temizlenir.
5. Saçlar bir hafta sonra tekrar bit sampuanıyla yıkanır.
6. Sirkelerin hepsi (bit yumurtaları) saçlardan temizlenmelidir.

Bence siz saçlarınıza dikkat etmelisiniz çünkü gördüğünüz gibi bitler kan emiciler ve bir kere size bulaştı mı ayrılması çok zor. Eğer bu yazıyı okuduysanız ve birkaç belirti kendinizde yakaladıysanız annenize veya bir aile bireyine danışmalısınız.

KAYNAK:                                                                                                                                                                    www.renklinot.com(arama bölümüne bit neden oluşur derseniz çıkar)

(Visited 240 times, 1 visits today)