Bazen Yasaklar Sorunları Çözmez

Şu anda dünyadaki suç oranı fazlasıyla yüksek. Çoğu insan bunun yeterince sıkı olmayan yasalar yüzünden olduğunu düşünür. Hatta bazıları yasaların değişmesi gerektiğinden, bazı suçların sonunun ölüm olması gerektiğinden bahseder. Bu düşünce yapısına tamamıyla katıldığım söylenemez. Bu tarz fikirlerin tabii ki haklı yanları olsa da daha katı yasalar veya bir insanın suç işleyince öldürülmesi ülkedeki suç oranını gerçekten düşürüp huzur seviyesinin artmasına yardımcı olacak mı?

Öncelikle daha katı yasaların iyi yanlarından söz etmek isterim. Daha katı yasalar toplumda disiplini sağlar ve buna bağlı olarak suç oranı düşer. Suç oranı düşünce de huzur seviyesi artar. Böylece insanlar daha mutlu ve rahat yaşamaya başlar örnek verecek olursam katiller birini öldürmenin sonu ölüm olacağı için birini öldürmeye cesaret edemeyecektir. En azından bu sağlıklı bir psikolojiye sahip ve mental açıdan sabit bir insana göre böyledir. Ama bir insanın canını alacak kadar gözü dönmüş bir insan mental açıdan ne kadar sağlıklı olabilir ki? Eğer sonunun kendine dokunacağını önceden kestirip bu riski almamaya karar verecek psikolojide insanlar olsalardı şu anki yasalar da işe yarardı. Şu anki yasaları düşünüp derlerdi ki “Eğer ben bu kişiyi öldürüp yakalanırsam hayatımın çoğunluğunu hapiste geçireceğim. Gerçekten bu riski almaya değer mi? Değmez.”. O zaman hayatlarının çoğunluğunu hapislerde geçirmek ya gerçekten umurlarında değil ya da bu suçu işlerken yakalanacaklarını düşünmüyorlar. O zaman daha katı yasaların artık geçerli olduklarını varsayalım. Her zaman kesinlikle yasak olan şey bize daha çekici gelmemiş midir? Bir çocuğa artık şeker yemek yok derseniz çocuk hiç istemediği kadar şeker isteyecektir. Çok fazla şekerin zararlı olduğunu ve bu yüzden yasak olduğunu bilmesine rağmen şekeri isteyecektir çünkü bir şey yasaksa yapması her zaman daha heyecan vericidir. Belki gizlice şekeri almaya çalışacak belki başka bir şey yapacak ama o şekeri alacaktır ve yasak olan yani yapması zor olan bir şeyi yapabildiği için kendisiyle gurur duyacaktır. Şimdi de kafasına birini öldürmeyi koyan suçluyu düşünelim. İçinden “Eğer falancayı öldürüp yakalanmazsam hem amacıma ulaşacağım hem de yapması gerçekten zor bir şeyi yapacağım.” diye geçirir çünkü bu insanların akıl sağlığının iyi olmadığını zaten biliyoruz.

 Burada birinin canını alan birini asla savunmuyorum ama onları öldürürsek biz de suçlu olmuyor muyuz? O zaman onları düzeltmeye çalışalım. Onların kafalarındaki şeytanları ortadan kaldırmaya çalışalım. Yaptıklarının savunulacak hiçbir yanı yok ama onları eğitelim. Onlara yardımcı olalım ve psikolojilerini düzeltelim. Örnek olarak seri katillerin çoğu sıradan insandan daha zeki olduğu bir gerçek. O zaman bu zekasını doğru kullanmasını öğretelim ona. Cezasını elbette çekecek ama cezası bittiğinde en azından insanların arasına yine hastalıklı birini değil. Bu sefer eğitilmiş ve doğru düşünebilen birisini göndereceğiz.

(Visited 7 times, 1 visits today)