Beyin Göçü Değil Beyin Kaybı

Çok başarılı bazı insanlar kendi ülkelerini bırakıp başka bir ülkeye yerleşerek mesleklerine orada devam ediyorlar. Bir insan ne uğruna kendi memleketini terk eder? Onu başka ülkelere çeken şey nedir? Bu durum ülkeyi nasıl etkiler?

 

Genelde düşünüldüğünde ilk akla gelen şey maddiyattır. Elbette maddiyat çok önemli bir sebeptir. Ama daha derinlere inildiğinde bunun dışında pek çok nedenler bulunmaktadır. Herkesin hayata bakış açısı farklı olduğu gibi beklentileri de farklıdır.

 

Bizim ülkemizde çok fazla beyin göçü gerçekleşiyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri: bireyin kendi ülkesinde başarılarına verilen değerin az olmasıdır. Mesleğinde uzmanlaşmış bir kişiye kendi ülkesinin olanaklar sağlamaması onu başka ülkelere iter. Başka ülkeler bu dahi insanlara çeşitli konularda imkan sağlarlar. Acaba insanların bunu yapması daha mı mantıklı? Böyle yaparak kendi öz ülkelerine faydaları olmuyor. Hatta ülke ekonomisine zarar veriyorlar. Çok beyin göçü veren ülkelerin gelişmeleri zordur. Mesela teknolojide geri kalırlar. Aslında başka ülkelere gitmektense kendi ülkelerinde kalıp kendilerini daha çok geliştirip diğer bireylere de çalışmaları için ortam yaratmalılar. Ülkemize yararımız dokunmalı. Bilim insanları, mühendisler, doktorlar en çok göç eden mesleklerdir. Bu, ülke için çok büyük bir kayıptır.

Beyin göçü, göç alan ülkelere artılar kazandırır. Ülkenin gelişimini hızlandırır. Teknoloji alanında, tıp alanında, eğitim alanında ve daha birçok alanda yükselirler. Dünya genelinde saygınlık kazanırlar. İhracat artar. Her ülke göç almada birbirleriyle rekabet içindeler. Göç almayan ülkelerin gelişimi yavaşlar.

Beyin göçünün bir diğer sebebi ise işsizliktir. Çok fazla aynı mesleğe sahip olan kişiler iş bulmakta zorlanıyorlar. Görüş alanımızı kısıtlamamalı ve herkesin seçtiği meslekler yerine farklı meslekler seçmeliyiz ki işsizlik oranı azalsın.

Beyin göçü vermeyi azaltmak için bu değerli insanlara çalışma ortamları hazırlanmalı, daha yüksek kazançlar verilmeli ve onların başarılarına değer göstermeliyiz. Ülkemizi geliştirmek için çabalamalıyız. Başka ülkelere gitmek bana göre kolaya kaçmak demek. Tabi ki ülke elinden geleni yapmadığı sürece başarılarımızı yaymak zorlaşır. Her ne alanda olursa olsun her vatandaş kendi ülkesi için bir şeyler yapmalı daha sonra bunu etrafa yaymalıdır. Kısacası çok değerli yetişmiş bir insan ülkesinde ilgi görememesi sonucu başka bir ülkeye gidip orada daha da değerlenmesi beyin göçüdür.

Yani beyin göçünün göç veren ülkelere hiçbir artısı yoktur, tam aksine eksileri vardır. Göç alan ülkelerse göç verenlere kıyasla üstünlük sağlarlar. Bu neden ülkenin gelişmiş olması çok önemlidir. Gelişmek için çaba sarf etmeli, uğraşmalıyız. Özellikle eğitim konusunda mantıklı yenilikler yapmalıyız.

(Visited 359 times, 1 visits today)