Bir Robot Gibi Yap

Masa başında oturarak mı çalışıyorsunuz? Ya da taksi şoförü müsünüz? Yoksa bir doktor mu? İşiniz ne olursa olsun bir robotun işinizi sizden daha iyi yapabileceğini düşünüyor musunuz? Cevabınız muhtemelen evet olacak ama hiç robotlar tarafından işsiz kalacağınızı düşündünüz mü? Muhtemelen hayır.

Bu tür bir senaryo gerçekçi olmaktan çok uzak diyebilirsiniz ancak robotların neler yapabileceğini değerlendirdiğimizde bizden daha fazlasını yapabileceklerini biliyoruz. Sonrasını düşünmüyoruz. Robotlar tıpkı Sanayi Devriminde yaşanmış olduğu gibi sayısız yenilik getirecek. Bu yeniliklerin yanında daha önce de yaşanmış olduğu gibi birçok kişi işsiz kalacak ve gelir adaletsizliği kaçınılmaz olacaktır. Bütün bunlar size hala hayal gibi geliyor olabilir ama Foxconn’un yani Apple şirketinin montajcısının 60 bin robottan oluştuğunu söylesem. Belki o zaman bana hak verirsiniz. Üstelik bu robotlar nanoteknoloji, 3D printerlar ve plastik kaslar sayesinde DARPA’nın Atlas robotu gibi merdiven çıkabilen oldukça gelişmiş robotlar.

  Ucuz iş gücüne karşı parasız iş gücü

Ucuz iş gücü bedava iş gücü ile kıyaslanamaz. Bedava iş gücü olarak bilinen kölelik tarih boyunca hep görülmüştür ve hala görülmektedir. Robot işçiler ile bu kölelerin önüne geçilebilir. Ucuz iş gücüne gelirsek ise Sanayi Devriminden sonra Avrupa’nın sanayiyi Çin’e ve diğer ülkelere kaydırması ile ucuz iş sorununu çözmüşlerdi. Günümüze bakacak olursak Çin zenginleşti ve artık ucuz iş gücü sağlayamaz oldu. Bu durumda ise robotlar mantıklı bir çözüm gibi geliyor. Yaşanan gelişmelere hızlıca göz attığımızda aslında endişelenmemek mümkün değil.

“En iyi örneklerden bir tanesi, Çin merkezli Changying Precision Technology firmasının fabriikasındaki çalışanların %90’ını robotlarla değiştirmesi oldu. Üretim kapasitesinin %250 arttığını açıklayan firma, bir sonraki aşamada çalışan insan sayısını en aza indireceklerini açıkladı.”

  Teknoloji trenini yakalamak

Teknolojinin hızına yetişemiyoruz. Her geçen gün daha da gelişiyor. Sağlık sektöründe, eğitimde ve sanayide… Hayatın birçok yerinde kullanılan bu teknoloji lehimize olduğu gibi aleyhimize de kullanılıyor. Üretim maliyetlerini düşürerek rekabet gücünü arttırmak için kısaca daha çok para kazanmak için kullanılıyor. Peki gelecek nasıl olacak?

Bu sorunun cevabını JP Morgan’ın bilişim dairesi başkanı Dana Deasy şöyle cevaplıyor:

“İnsanlar yapay zekanın kendi yerlerini dolduracağını düşünüyor. Ancak ben daha değerli işlerle uğraşmak için serbest kalacağımızı düşünüyorum.” Deasy’nin bu görüşüne hak vermek lazım. Neden mi?

Sanayi devrimi yıllarında en büyük korkuya kapılan insanlar muhtemelen fabrika işçileriydi. Buhar gücüyle çalışan makinelerin bir anda kendilerini işe yaramaz hale getireceğini ve işlerinden olacaklarını sandılar. Ancak hiç de öyle olmadı. Sadece mevcut tabloda büyük bir değişiklik yaşandı.

Makinelerin olmadığı zamanlarda bir tarlada hasat zamanı yüzlerce işçi çalışırken, makinelerin gelmesinin ardından yeni alanlara yöneldiler. Lokomotiflerin ve buharlı gemilerin ortaya çıkması ulaşım alanında sayısız insana istihdam sağlarken, tekstil ve demir-çelik başta olmak üzere sanayi alanındaki gelişmeler işini kaybedeceği düşünülenden çok daha fazla insana iş sağladı. Makinelerin üretimi ve bakımı da yeni iş alanları doğurdu.

 

https://kolektifhouse.co/komag/robotlar-yuzunden-issiz-kalacagimiz-korkusu-ne-kadar-gercekci/

 

 

(Visited 26 times, 1 visits today)