BÜYÜYÜNCE NE OLACAKSIN?

 

Küçükken hepimize büyüyünce ne olacaksın diye sorarlardı. Her ne kadar mantıklı bir cevap alamayacaklarını bilseler de büyüklerimiz meraklarına engel olamayıp sorarlardı yine de. Biz de o aralar doktora gittiysek doktor, uçağa bindiysek mühendis, teyzemiz öğretmen olduysa öğretmen olacağımızı söyleyiverirdik bilip bilmeden. Korkarım bu sorunun cevabını üniversite sınavlarına hazırlanırken bile bilerek veremeyeceğiz malesef. Bütün ilk ve orta öğretim yıllarımız boyunca ne meslekler hakkkında gerçekten bilgimiz olacak ne de hangi mesleğe daha yatkın olduğumuzu keşfedebileceğiz. Çünkü eğitim sistemimiz ertesi yıla bile aklımızda kalmayacak bir sürü detayı ve teorik bilgiyi geçici olarak bize ezberletmeye çalışırken, hiç kimse hayatı yaşayabilen değil de ancak seyredebilen bireyler yetiştirdiklerinin farkında değil ne yazık ki!

Halbuki dikiş atmak, lehim yapmak, yemek pişirmek, enstruman çalmak, bir yazılım için algoritma oluşturmak ve hatta küçük programlar yazmak gibi birçok etkinliği ortaokul yıllarında doğrudan okul atölyelerinde öğrensek, beceremesek te en azından denemiş olsak, bu deneyim bile hem yapmaktan gerçekten zevk alacağımız mesleği seçmemize yardımcı olur hem de öğretmenlerimizin hangi mesleğe zihinsel ve pratik yatkınlığımızın olduğunu anlamasını sağlar. Bu sayede lise öğrenimimize başlarken bize uygun olan ve öğrenmekten zevk alacağımız mesleki derslere de başlayabiliriz. Bu durum üniversite zamanı geldiğinde tercihimizi başka mesleklerden yana kullanmamıza da engel değil tabi ki. En azından lise yıllarımızı Karlofça Anlaşması’nın maddelerini ya da eski şairlerin kullandığı şiir kalıplarını ezberlemektense, belli mesleki temelleri öğrenerek geçirmiş oluruz.

Evet, biliyoruz ki büyüdükçe düşünme ve karar verme yeteneklerimiz gelişiyor ancak hiç kimsenin gözardı edemeyeceği bir gerçek var ki şimdiki öğrenme hızımız ve kapasitemiz üniversitedeki abilerimiz ve ablalarımızınkinden kat kat daha fazla. Bu nedenle, mesleki derslerin yaşımıza uygun bir düzeyde orta öğretim kurumlarında verilmeye başlanması yukarıda belirttiğim diğer faydalarının yanısıra zamandan da tasarruf sağlayacaktır. Ortaöğretim yıllarımız hayatımız boyunca hiçbir işimize yaramayacak olan ve ileride merak edersek internetten hemen erişebileceğimiz ezbere bilgilerle harcanacağına, bu yıllarda edineceğimiz mesleki temeller üniversite yıllarımızda alacağımız teorik eğitimler için de sağlam bir altyapı oluşturacaktır.

Biz genciz. Tek bir dünyada dünyalar kurarız. Yetmedi uzaya çıkar dünyalar ararız. Yeter ki bizi doğru tanıyın ve doğru yönlendirin…

(Visited 460 times, 1 visits today)