Cinsiyet Klişeleri

Doğduğunuz günden itibaren cinsiyetinize ve toplumsal cinsiyetinize göre hareket etmeniz beklenir. Kadın olmaya karşı erkek olmak, her kültürde farklı şekilde işleyen birçok ayırt edici faktöre sahiptir. Cinsiyet toplumda doğrudan ve dolaylı yollarla öğrenilir. Toplumsal cinsiyet, neyin eril ve dişil olduğuyla bağlantılı sosyal niteliklere ve ilişkilere atıfta bulunur. Toplumun ve kültürün, farklı toplumların insanlara biyolojik cinsiyetlerine (kadına karşı erkek) karşılık gelen farklı roller atamasında önemli faktörler olduğunu anlamak, cinsiyet faktörlerinin neden var olduğunu anlamaya yardımcı olur.
Cinsiyet Rolleri insanoğlunun başlangıcından bu yana, fiziksel aktivitelerine bağlı olarak erkekler veya kadınlar tarafından benzersiz şeyler gerçekleştirilmiştir. Toplum her zaman her şeyi iki sınıfa ayırır: biri eril davranış, diğeri dişil davranış. İş, renk, hobi, yeme-içme her şey iki farklı rolde ayrıştırılıyor.
Toplum, cinsiyet rollerini toplumdaki herkesin uyması gereken sosyal normlar olarak tanımlıyor. Oysa insan hakları, insanların rahat ettikleri her şeyi yapma özgürlüğüne sahip olduklarını söyler. Topluma göre yemek yapmak, alışveriş yapmak, bahçıvanlık yapmak, dans etmek kız işi işlerdir. Ve bir iş yaparak para kazanmak erkeksi bir iştir.
Genelde erkeklerin baskın ve sağlam rolde olması beklenir. Ve Kadınların yumuşak bir rol oynaması beklenir. Tartışabileceğimiz bazı basmakalıp örnekler var. Birincisi ve popüler olan toplum veya herhangi bir etnik, kültürel topluluk, bir kadının daha duygusal, kalpte zayıf, erkeklerin ise kalpte güçlü ve sağlam olacağını düşünür. Hatta bir atasözü vardır, erkek ağlamaz. Bazen bir kadın bir iş yapıyorsa doktor ya da öğretmen, bir erkeğin mühendis ya da avukat olacağını varsayarız.  Ama yine de işleri nedeniyle eleştirilirler. Bir kadın kurumsal bir işte terfi alsa bile insanlar onu yargılar.
Öte yandan, eğer bir erkek öğretmen gibi kadınsı bir işe girerse, toplum onun sıkıcı olduğuna hükmeder. Bazen bir erkeğin aşırı feminenliği ve bir kadının aşırı maskülenliği onlara zorbalık yapmak için bir bahane olabilir. Aşırı cinsiyet klişeleri zararlıdır çünkü bu şeyler insanların duygularını ifade etmelerine izin vermez.
Ancak bugünün nesli, genel rolün farkına varıyor ve endişeleniyor. Cinsiyet klişeleri hakkında geniş düşünüyoruz ve ayrımcılık duvarını yıkmak istiyoruz. Ve umarım bir gün cinsiyet oranı her ülkede eşit olur ve herkes cinsiyetine saygı duyan bir kimliğe kavuşur.

(Visited 89 times, 1 visits today)