Çocuk Yetiştirmek

Çocuk yetiştirmek ya da bakmak herkesin en az bir kez düşündüğü bir konudur. Peki neden herkesin en az bir kere düşündüğü konu hakkında bir eğitim olmasın ki?

Öncelikle çocuk dediğimizde aklımıza ilk gelen nedir bundan başlamak istiyorum. Çocuk, bebeklik ve ergenlik çağları arasındaki insan. Genellikle konuşma ve yürüme kabiliyetleri kazanıldıktan sonra çocukluğun başladığı; cinsel gelişimin başladığı ergenlik dönemi ile birlikte çocukluk döneminin bittiği kabul edilir. Bu çocuğun bilimsel tanımıydı, fakat size çocuğun tanımı nedir? Gibi değil; “çocuk kelimesi sizde ne uyandırıyor?” Gibi bir soru sorarsam daha açık olabilir. Peki, çocuk kelimesi sizde ne uyandırıyor? Tabii ki siz cevap veremediğiniz ben kendi fikrimi belirteceğim. Çocuk (bana göre): Birbiriyle işleri ciddileştirmek isteyen eşlerin aralarında yaşadıkları olabilecek tüm gerginliklerin bir kısmını (kendi aralarında yaşamamak istedikleri gerginlikleri) çıkardıkları araçtır. Evet gidip bunu evli bir yetişkine sorarsanız size bunun doğru olmadığı hakkında  sonsuz neden söyleyebilir, ta ki siz ona “tamam” diyene kadar.  İşte bu yüzden en başta bahsettiğimiz konuya geri dönüyorum. Bana göre her çocuğu olacak ailenin ne kadar kısa olsa bile bir eğitim almaları gerekiyor. Burada kastettiğim çocuğu ne zaman beslemeniz ne zaman dışarı çıkarmanız gibi basit şeyler değil. Asıl olay çocuğa olan davranışlarını değiştirmeleri ve onu işten sinirli çıktıklarında bir “sinir atma aracı” gibi kullanmamaları hakkında bir eğitim verilmesi. Fakat onlara bu eğitim verildiğinde ne kadar verimli olacağı tartışılacak daha büyük bir konu, ama neyse. Bu eğitimi sadece anne ve babaya değil de gelişme kısmının başlarında bahsettiğim bilimsel çocuk tanımındaki kısımdaki ergenlik çağına girildikten sonra, neden mi ergenlik çağından sonra? Çünkü çocuğun aklı bazı şeyleri kaldıramayabilir. Çocuğa verilecek eğitim ne olabilir dediğinizi duyar gibiyim, onun şu şekilde yapılması lazım çocuğa ilenden uzaklaş diye bir eğitim vermek yerine “onlar zaten onlara ne kadar anlatırsak anlatalım anlamayacaklar” deyip onun ailesinden daha olgun bir konumda hissetmesini ve yaşanan gerginlikleri daha hafif atlatmasını sağlayacağını düşünüyorum.

Bu konuda neden böyle düşündüğümü merak ederseniz: Ailemden uzaklaşmak için bin bir türlü yol aradığım oluyor bazen amacım benim yaşadığım gereksiz gerginlikleri (zamanında çok kafama taktığımı düşündüğüm gerginlikleri) yaşamamaları için böyle bir eğitim şart gibi geliyor bana. Belki de sadece ergenlik döneminde olduğum için bu şekilde düşünüyorum. Büyüdüğümde kesinlikle bunu okuyup düşüncemin nasıl değiştiğine bakacağım

 

 

(Visited 23 times, 1 visits today)