Değiş Tokuştan Bitcoin’e

Çok beğendiğiniz bir kıyafeti, telefonu, çikolatayı ya da kitabı almak için hepimiz belli bir miktarda para ödemek zorundayız. Paranın olmadığı zamanlar insanların bir şeyler satın almak için neler yapıyorlardı? Çok büyük ihtimal cevabını biliyorsunuz “Takas”. Eskiden insanlar bir yumurta almak için üç şişe yağ gibi takaslara giriyorlardı. O zamanlar ürünlerin değerlerini belirlemek zor olsa gerek. Peki şimdi biri size pizza karşılığında bitcoin ile ödeme teklif etse ne derdiniz?

“Değiş Tokuş” diye adlandırdığımız diğer bir adı “Takas” yöntemi olan bu yöntem ilk olarak M.Ö 9000’de Mısır’da  ellerindeki inekleri, koyunlarla veya tahılı yağ ile değiştirmek isteyen çiftçilerin pazar oluşturması sonucu başladı. Takasın ticaret yolları üzerinde gelişmesi de hızlıca yayılmasına büyük katkı sağlamıştır.

M.Ö 600’da ilk paranın basılması ile büyük bir adım atıldı. İlk paranın basılması yanında da ticaret bu zaman içerisinde oldukça gelişti. Sıra ise banknotların kullanılmaya başlandığı M.S 1290′ a geldi. Marco Polo gibi zamanın çok zenginleri tarafından Avrupa’ya taşındı. Elektronik paranın ilk kullanılmaya başladığı zamana gelirsek bu 1871 yılı. Telgraf üzerinden ilk fon transferi yapılarak tarihe geçmiş bulundu. İlk kredi kartına gelirsek utanç verici bir anı sonrası hayatımıza girmiş. Frank McNamara 1950’de yediği bir akşam yemeği sonrası, hesabı ödeyecek kadar nakit taşımadığını fark ettmiş. Karısını nakit getirmesi için çağırmak zorunda kalan McNamara, benzer durumu bir daha yaşamak istemediğinden dünyanın ilk kredi kartı olan “Diners Club Card ” ortaya çıkmış.McNamara’nın yemek sonrası düştüğü o zor durum sayesinde bugün, Amerika ve Birleşik Krallık’taki işlemlerin yüzde sekseni kartlarla yapılıyor.

ATM’ler, telefon bankacılığı, internet bankacılığı, temassız ödeme ve kripto para olarak devam etti. Kripto para birimi ilk kez 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından internetteki bir yazıda gündeme geldi. Daha sonra 2009 yılında ilk bitcoin devreye girdi. Kullanıcılar ilk günlerde, bitcoin işlemlerinin değerlemesi üzerinde pazarlık yapmak için forumlar kullanıyorlardı. 2010 yılında Papa John’un iki adet pepperoni pizzası için 10.000 bitcoin ödenerek ödeme yapılabiliyordu. Bugün bitcoin öyle değer kazandı ki, o pizzalar için verilen bitcoinler şu an 4 milyon $ ediyor. Dijital, merkezilikten uzak, esnek ve güvenli olma özelliklerini barındıran bu para birimi tüm dünya tarafından kullanılmakta.

ilk atm ile ilgili görsel sonucu

Bana sorarsanız ben Bitcoin’in bu kadar değerleneceğini hayal bile edemezdim ama günümüz artık teknoloji çağı ve insanlar teknolojinin pratikliğini hayatın her yerinde kullanmak istiyorlar. Tarihte karşımıza takas olarak çıkan bu para ödeme yöntemi zamanla yerini kripto paraya bıraktı daha yenisi gelene kadar da yerini başkasına bırakacağını düşünmüyorum. Sonuçta teknolojide olanaklar sonsuz ve  heyecan verici. İnsanlar tarafından daha yeni değer görmesinin sebebini ise ben teknolojiye insanların yeteri kadar güvenmemesinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Sonuçta herkes teknolojiyi bu hayatta dost olarak görmüyor ya kendine.

 

(Visited 24 times, 1 visits today)