Deniz Canlıları

DENİZ CANLILARI

 

                Dünyamızın yaklaşık ¾’ü denizlerle ve sularla çevrilidir. Bu nedenle, deniz canlıları dünyamızdaki canlı varlığının çok önemli bir bölümünü oluştururlar. Denizde insanlar da yüzer, ancak onlara deniz canlısı diyemeyiz. Deniz canlısı, denizde doğan, büyüyen, yaşayan ve beslenen canlılara denir.

Deniz kavramına okyanuslar da dahildir. Çok büyük denizlere okyanus denir. Okyanuslarda örnek olarak köpek balıkları, balinalar, yunus balıkları, yosunlar, mercan kayalıkları, yengeç, elektrik balığı, fener balığı, palyaço balığı, testere balığı, kılıçbalığı, istakoz, boğa köpek balığı, kaplan köpek balığı  olur. Ayrıca, binlerce tür deniz canlısı ve bitkiler de okyanuslarda yaşar.

Denizlerde balıkların da yuvası vardır. Yuvaları denizlerin kayalıklarında, mercan kayalıklarında ve mağaralarında olabilir. Köpekbalığının evi deniz kıyısının en dar yerinde bulunur. Deniz kaplumbağasının evi kumun altındadır. Kaplan köpek balığının evi ise deniz kayalıklarının en dar yerindedir.  Palyaço ve Vatoz balığı mercan kayalıklarında yaşar.

Balıkların dışında deniz yıldızı da bulunur, bir taşın altında saklanır. Denizatı da denizde yaşar. İstiridye ise, kendi istiridye kabuğunda yaşar. Yengeç’in evi de sırtındaki kabuğudur. Ahtapotlar, deniz kıyısının en geniş yerinde yaşar. Deniz Anası ise kirli sularda yaşar, büyüyüp küçülerek hareket eder.

İnsanlar, deniz canlılarını beslenmek veya hobi amacıyla avlayabilirler. Fazla avlanırsak balıkların soyları tükenebilir.

Sonuç olarak, deniz canlıları bizler için çok önemlidir. Deniz canlılarını sevelim ve koruyalım.

 

Ege SALDIRIM

                                                                                                                                     3-A  

 

(Visited 329 times, 1 visits today)