Doğanın Dostu Giysiler

Küresel ısınma dünyamızı tehdit eden en büyük sorunların başında geliyor. Bu duruma karşı her türlü önlem alınmalı ve evimizi cayır cayır yanmaktan kurtarmamız lazım. Küresel ısınmanın en etkili biraz olsun azaltabilmek için bazı giyim firmaları bir adım atarak ürettikleri kıyafetleri geri dönüştürülmüş maddelerden yapmaya başladı. Bu markalar bir reforma imza attılar. Bu durum diğer markların bazılarını da etkilemiş oldu.  Geri dönüştürülmüş materyaller kullanan birkaç marka şunlardır: Antiform , Urban Renewal , Ecoalf.

 

Yıllarca modası geçtiği için çöpe attığımız yüzlerce giysimiz illa ki vardır. Dolapların arkasında ve çekmecelerin artık olmayan, ‘modası geçmiş’ veya zaten hiç giyilmemiş kıyafetler çaresizce yatıyor. Araştırmalar, kadınların gardırobundaki kıyafetlerin %12’sinin az kullanılmış olduğunu söylüyor. 2017 senesinde, sadece Amerika’da tekstil ürünlerinin %80’i çöpe atıldı; bu yaklaşık 13 milyon ton atığın arazilere dökülmüş veya yakılmış olduğu anlamına geliyor. Ortalama bir Amerikalı senede 37 kilo kıyafeti çöpe atıyor ve küresel çapta bu rakam 92 milyon tona ulaşıyor.

 

Kıyafet endüstrisinin çevre kirliliği sorunu olduğu bir gerçek. Zira mevcut sistemde, sadece kısa süre giyilmesi için, petrol gibi yenilenemeyen kaynaklar kullanılarak üretilmiş kıyafetler ağırlıkta. Eğer endüstri mevcut yolunda ilerlemeye devam ederse, yarattığı sera gazı ile 2050’de dünyanın iki derece daha ısınmasına neden olacak. Bu iki derece ortalama Dünya ısısı için yüksek bir rakam.

 

Bu tip durumları engellemek için Hong Kong Üniversitesinden Carol Lin ve bir grup bilim insanı pamuk ve polyester karışık kumaşları bir mantara yedirerek geri dönüştürmeyi başardı. Özel bir mantarının ürettiği enzim ile pamuk önce glikoza ardından da bir şuruba dönüşüyor; geriye kalan saf polyester elyafları yeni kıyafet yapmak için yeniden kullanılabiliyor.

 

Bu tip teknolojilerin ekonomi kadar çevreye de katkısı büyük. Zira tarım ilacı, petrol ve su kullanımının azalmasının iyileştirici etki yaratacağı kesin. Ayrıca tekstil ürünü atıklarının toplanması, ayrıştırılması ve işlenmesi aşamaları için yeni iş olanakları yaratacağı da apaçık belli.

 

Her ne kadar yeni iş grupları olacağı gibi eski grupları da yavaş yavaş işçi kaybetmeye başlayacak. Tek sorun bu da değil. Materyalleri ayırırken kullanılan kimyasallar insanlara alerji yapabilir. Alerjiler organ yetmezliğinden ölüme kadar götürebilir. Ayırma işlemi sırasında kullanılan mantar türü tahıl ürünlerinde hastalığa yol açabiliyor. Bu durum o kimyasalla geri dönüştürülmüş bir kıyafeti giyen çiftçi mantarı bulaştırabilir.

 

Ne kadar kötü yönü olursa olsun geri dönüştürülmüş materyallerin kullanıldığı giysiler doğamız ve ekosistemimiz için her zaman daha yaralı çünkü gaz salınımını yüksek derecede düşürmüş oluyoruz ve geri dönüşüm yapıcı bir çözüm olduğu için doğamıza büyük yardımı dokunacaktır. Giydiğiniz kıyafetlerin hayata gelmesi sürecinde ihtiyaç duyulan fiziksel ve yaratıcı kaynakları unutmamalıyız.

 

(Visited 15 times, 1 visits today)