Dört Mevsim Erzurum

Benim doğmuş olduğum ve Doğu’nun Paris’i olarak da nitelendirilen Erzurum’un, görülmesi ve gezilmesi gereken şehirlerden biri olduğunu düşünüyorum.

Erzurum’un her mevsiminin ayrı bir güzelliği vardır ve Erzurum’da yaz, kış yapılacak birçok aktivitenin içerisinde kendinizi bulabilirsiniz. Bu güzel ve eşsiz yerde, kışlar uzun ve soğuk geçer. Ama soğuk orada yaşayan insanların sosyal hayatını etkilemez. Erzurum denince akla ilk gelen Palandöken Kayak Merkezi’ne giderler. Burası Türkiye’nin en uzun, dünyanın ise en uzun 2. pistine sahiptir. Palandöken Kayak Merkezi sayesinde Erzurum’da kışlar çok eğlenceli geçer. Bu güzel yere yaklaşık altı ay boyunca turistler gelmekte bu sebeple Erzurum’a günde yaklaşık 13-14 uçak inmektedir. Gondol lift ile 1000 metrelik bir tırmanışla 3176 metre yüksekliğindeki Ejder Tepesi’ne ulaşmak insana sonsuzluk duygusu yaşatır. Snowboard için cazip pistlerin bulunduğu bu bölgede ayrıca yamaç paraşütü, dağcılık, snowtube ,paintball gibi farklı aktivitelere de olanak sağlar.

Erzurum sırtını dayamış sana
Şan ile şöhretli can Palandöken
Zirvende yer alır ejder tepesi
Karların otağısın sen Palandöken (Halil Çolak)

Şair dörtlüğünde Palandöken Dağları’nın Erzurum’un vazgeçilmezi olduğunu anlatmıştır.

palandöken ile ilgili görsel sonucu

Erzurum’da kış mevsiminin bir başka vazgeçilmezi de o bembeyaz güzelliğiyle etrafı süsleyen kardır. O kadar çok kar yağar ki karların arasında kayboluruz. O kadar çok kar yağınca kardan adam yapmanın eğlencesi iki kat artar. Sonra karların üstüne yatıp kardan melek yapmanın verdiği mutluluğu anlatamam.

Karlar eriyerek bütün ovayı, dereleri ve nehirleri doldurur. Aras Nehri bunlardan biridir. Bu güzel nehir hakkında çok güzel bir şiir vardır.

Aras Aras han Aras
Bingöl’den kalkan Aras
Al başımdan sevdayı
Hazar’da çalkan Aras

aras nehri erzurum ile ilgili görsel sonucu

Karlar eridikten sonra kardelenler ortaya çıkıp doğayı güzelleştirerek ilkbaharın geldiğini haber verirler.

Halk arasında kırkikindi yağmuru olarak nitelendirilen bu yağmur genelde ikindi saatlerinde görülür. Kırk gün yağdığına inanıldığı için kırk gün denmiştir fakat kırk gün sürdüğünün bilimsel bir açıklaması yoktur.

kırk ikindi yağmurları ile ilgili görsel sonucu

Şimdi de yaz mevsimine gelelim. Erzurum’da yazlar kısa ve sıcak geçer. Tatile gidecek imkanı, zamanı olmayanlar için veya Erzurum’a gezmeye gelenler için Erzurum’da da yapılacak birçok aktivite vardır. İlk olarak gezilebilecek çok değerli tarihi yerler bulunur. Yazın bunaltıcı sıcağında gezince insanın sıkılmayacağı yerlerden bazıları şunlardır: Çifte Minareli Medrese, Hasankale, Yakutiye Medresesi, Tortum Şelalesi, Atatürk Evi Müzesi, Erzurum Kalesi… Tabii ki daha gezilebilecek çok yer var fakat başka yapılabilecek aktivitelerde var.

Erzurum’un sonbaharından bahsedecek olursak Erzurum’un sonbaharı kış gibi geçer. Ata Botanik Bahçesi sonbaharda rengarenk dünyasıyla harika bir görünüm elde ederek insanların gözlerini kamaştırır. Bu rengarenk bahçede insanlar çok güzel zaman geçiriyor ve birçok güzel anı biriktiriyor.

ata botanik bahçesi erzurum sonbahar ile ilgili görsel sonucu

Erzurum’a hangi mevsimde gelirseniz gelin, hangi zamanda gezerseniz gezin, ister çok soğuk olsun ister bunaltacak sıcağı olsun yine de değişmeyen bir şey var ki gökyüzünün o güzel mavisi ve hiç eksilmeyen güneşi insana huzur verir.

(Visited 366 times, 1 visits today)