Dünyanın Döngüsü

İnsanlar dünyada yaşamaya başladığı andan itibaren dünyanın dengesinde gözlenebilir bozulmalar görülmeye başladı ve son zamanlardaki haberler ve yapılan uyarılar bu durum daha iyi gitmediğini bize gösteriyor. Peki, küresel ısınma tüm yaşayan canlılar için daha tehlikeli hale gelmeden durdurulabilir mi?

İnsanların yol açtığı birçok sorun şu anda dünyada yüz gösteriyor. Su kıtlığı, çölleşme, suların yükselmesi, canlı nesillerinin tükenmesi, küresel ısınma ve pek çok dahası. Kendimizi geliştirmeye çalışırken özünden geldiğimiz doğayı ve üstünde bulunduğumuz gezegeni yok ediyoruz. Ve aslında bunu durduramıyorsak gerçekten de kendimizi gelişiyor sayabilir miyiz, bir yeri yaparken diğerini yıkmayı gelişmek olarak adlandırabilir miyiz? İcat ettiğimizi onca şey dünyamızı ne kadar etkiliyor bir göz atalım.

Örneğin arabalar, yıllar önce icat edildiğinde insanlara bir ödül gibiydi. Artık atlar gibi yavaş ulaşım şekilleriyle günlerce sürecek yolculukları saatler içinde gerçekleştiriyoruz. Üstelik çok daha rahat bir şekilde. Ama aynı zamanda arabalardan çıkan gazların atmosfere verdiği zararları her yerde bas bas duyuruluyor. Veya o yediğiniz şeyin plastik ambalajı ve onun gibi milyonlarca plastik ve çöpler geri dönüştürülmek yerine denizlere atılıyor ve bu da denizlerdeki yaşamı öldürüyor. Herkes plastiklerin ve diğer çöplerin ayrıştırılarak geri dönüştürülmesi gerektiğini biliyor fakat kimsenin bunula ilgili ciddi bir adım attığını göremiyoruz.

Dünyanın bu şekilde giderse üstünde yaşanamayacak bir yer haline geleceğini biliyoruz. Bununla ilgili pek de bir şey yapmıyoruz. Ve üstünde yaşayan diğer canlıları da pek takmıyoruz, onların türlerinin tükenmesi ya da bizim çöplerimizin içinde boğulmaları umurumuzda bile değil. Peki ya bizim çocuklarımızı da mı önemsemiyoruz. Gelecek nesillere mirasımızın kurtarılamayacak kadar batmış bir dünya olmasını istemeyiz.

Birçok teknoloji devinin son zamanlarda yaptığı çalışmalarına bakacak olursak hep yeni bir şeyler üretme amacında olduklarını ve ya dünya dışında bir yerde yaşam bulunmaya çalışıldığını görebiliriz. Fakat eğer üzerinde yaşayabileceğimiz bir yer olmazsa yeni icatlar bulmanın da bir mantığı olmaz. Yeni şeyler bulurken elimizde olanları geliştirmeye çalışmak kendimize ve dünyaya yapabileceğimiz bir iyilik olurdu. Örneğin daha önceden de bahsettiğim gibi arabaları icat ettik, sorunları olduğunu gördük ve elektrikli arabaları icat ettik. Buraya kadar her şey güzel fakat elektrikli arabaların kullanımını yaygınlaştıramıyoruz. Her ne kadar çok keskin bir geçiş elde edilemeyecek olsa da insanları elektrikli arabalardan uzak durmalarının bir nedeni de kullanımının yaygın olmayışından dolayı kolaylıkla şarj edilemeyecek olması ve dolumunun çok uzun sürüyor olması eğer insanların bu arabayı kullanmasının istiyorsak ürünün üzerine daha çok çalışmalar yapılabilir. Tıpkı yenilenebilir enerji türlerinin de geliştirilmesi gerektiği gibi.

Bizim yol açtığımız küresel ısınmanın uzun vadede tek zarar verdiği şeyler biziz. Eninde sonunda dünyayı yaşanılamayacak kadar yıktığımızda kendi neslimizin sonunu getirmiş olacağız. Ve sonunda biz gidince doğa kendini yenileyecek ve zamanla dünya kendi dengesini biz olmadan yine bulacak. Bu yüzden aslında küresel ısınma ve dünyayı kurtarma çabalarımız kendimiz için ve eğer bir şeyleri değiştirmeye başlamazsak bizim için çok geç olabilir.

(Visited 111 times, 1 visits today)