Düşünce Tembelliği

Amerika’da yayımlanan Atlantic dergisinin dediği gibi google insanları düşünce tembeli yapar mı? Yeni tartışmaya açılan bu konuyla ilgili birçok şahsiyet ciddi yorumlarda bulunmuştur fakat bu yorumların ne kadarı doğru bunu ancak uzamanlar bilebilir.

Asıl konumuza gelicek olursak insanlığın ve medeniyetin yücelmesindeki iki etkin anahtar ‘’düşünmek ve okumaktır.’’ Okumak beynimizin aldığı mesajları, zihnimizin anlama becerisinden süzdüğü, sonuç, bilgi ürettiği karmaşık bir faaliyettir. İnsan aklı düşünerek okumak ve okuyarak düşünmek eylemlerinin; doğru sonuçlar, mantıklı kararlar, yararlı bilgiler çıkarması ile gelişir.

İnsanlık tarihinede baktığımız zaman bilimde teknolojide ileri olan toplumlar yaşadıkları çağın en kuvvetli toplumları olmuşturlar.Fakat yine aynı toplumlara baktığımız zaman teknolojide ve bilimde ilerlemeyi durdurdukları zaman onlardan daha ileri medeniyetler tarafından ya yok edilmişler ya da sömürülmüştürler.

Son zamanlarda icad edilen internet insanların bilgiye olan erişimini kolaylaştırmakla kalmamış aynı zamanda teknolojininde gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır.İnsanların bilgiye olan erişimlerini kolaylaştıran internet içinde bulundurduğu yüzlerce web siteleri ve arama motorları sayesinde bilgiye kolay yoldan ulaşmaya başlamışlardır.İnternet üzerindeki bilgilere arama motoru sayesinde ulaşım kolaylaştığı için insanlar bilmedikleri her şeyi Google’a veya ona benzer internet sitelerine yazmaya başladılar ve karşılarına o konuyla alakalı her ne çıkarsa çıksın onu doğru kabul ettiler,insanlar kolaya kaçmaya başlıyarak elde etmeleri gereken bilgileri araştırmadan sadece internet,web sitelerine güvenerek bir şeyler yapmaya çalıştılar.Özellikle intarnet üzerindeki bilgi kirliliği bir çok şeyin yanlış bilinmesine sebep olmakla beraber belkide birçok kişinin hayatında belli başlı sıkıntılar yarattı.
Bu hızlı teknolojik çağın insanı her şeyi dijital makinelerden beklemeye alışmış olduğu için düşünme zahmetine de katlanmamakta, belki de bunu da sahip olduğu veya yönlendirdiği teknolojik makinelerden beklemektedir. Bu tespit abartılı gelebilir ancak fikirden yoksun, başıboş yayınlar, oyun ve eğlenceden öteye geçmeyen dijital aletler ve bunların oluşturduğu sosyal ağlar ile bilim ve fikir dolu yayınların tercihleri karşılaştırıldığı zaman bilimle ve fikirle alakalı yayınlarla başı boş eğlence yayınlarının arasındaki büyük uçurumu sizde görebilirsiniz.

Araştırmayan,kendini geliştirmeyen,önüne gelen her türlü bilgiye,vs. inanan kısacası internetdüşünce tembelliği olan bir toplum birçok alanda başarısız olur ve gelişmiş medeniyetlerden geri kalmaya mahkum olur.

Bu yüzden insanlar internetteki her şeye inanmamalı,doğru kabul etmemeli ve araştırmaktan aska vaz geçmemeli çünkü internette her ne kadar bilgi kirliliği çok olsada internet bir bakıma bizim araştırma yapmamızı kolaylaştıran bir sistemdir sadece bunu sistemi kullanmasını iyi bilmeliyiz.

(Visited 281 times, 1 visits today)