E-kitaplar Ücretli Olmalı mı?

Kültürel eserlerin, dijital ortamda arşivlenmesi ve daha geniş kitlelere paylaşılması amacıyla ortaya çıkan ve Gutenberg projesiyle hayata geçirilen E-kitaplar, günümüz itibariyle tahmin edildiğinden çok daha geniş kitlelere ulaşmıştır. Önceden, sadece fiziksel olarak basılan kitaplar E-kitap olarak yayımlanırken E-kitapların popülaritesinin artması sadece dijital platformlarda yayımlanan E-kitapları da beraberinde getirmiştir. Bazı kitap düşkünleri, kitabı koklamanın ve kitabı eline almanın zevkinin bir başka olduğunu ve E-kitaplara karşı olduklarını söyleseler de teknolojinin bu denli gelişmesi E-kitaplara olan ilginin arttığı inkâr edilemeyecek bir gerçek olduğunun farkındalar. Fakat dijital platformlarda birçok farklı formatta yayınlanan bu E-kitaplar, birçok tartışmayı da beraberinde getirmiştir. Bunlardan biri ise, E-kitapların ücretli olarak satılması.

Elektronik kitapların, ücretli olarak satılması hakkında birçok farklı görüş bulunmakta. İnternette tüm kitlelerin ulaşabileceği şekilde ücretsiz olarak satılmasını savunan kesimin kendilerine göre haklı nedenleri var. Kitapların ciltli olarak basılmadığı, yüzlerce sayfa ve matbaa kullanılmadığı ve sonuç olarak elinize bir kitap geçmediği düşünüldüğünde fiziksel olarak basılmış kitabın, E-kitap versiyonuyla aynı fiyatta olmamasını gerektiğini düşünüyorlar. Ayrıca E-kitapların ücretsiz olmasını savunanlar, E-kitapların, insanların kitap okuma hevesini de kırdığını düşünüyorlar. Çünkü insanlar kitabevlerine veya kitap satış mağazalarına gidemeyecek durumda olduklarında çoğunlukla E-kitap versiyonunu okumaya karar veriyorlar.  Fakat insanlar, siteye girdiklerinde E-kitabın ücretli olduğunu görünce ve yüksek bir fiyata sahip olduğunu gördüklerinde kitap okumaktan vazgeçiyorlar. E-kitapların ücretsiz olmasını destekleyenlerin gösterdikleri en önemli neden ise: Kitap okumak isteyip yeterli fiyata erişemeyenlerin E-kitaplardan ücretsiz olarak yararlanmaları.

Bir başka görüş sahibi grup ise E-kitapların ücretli olmasının doğru olduğunu düşünüyor. Düşüncelerini desteklemek için gösterdikleri sebeplerden biri ise: E-kitapların yazarlarının emeklerinin boşa gitmesi. E-kitapların ücretsiz olması takdirinde, çoğu okurun asıl kitaba para vermek yerine, ücretsiz olan çevrim içi versiyonunu tercih edeceklerdir. Bu da kitap yazarına hakkettiği verilmesini engelleyecektir. Okuyucuların kolay yol olan E-kitapları okumaları, sadece yazarları değil yayınevlerini de ekonomik olarak etkileyecektir. Eğer okuyucular kitap koleksiyonu yapmıyorlarsa çoğunluk kitabevlerinden kitap almak yerinde kitabı ücretsiz olarak E-kitap sitelerinden okumayı tercih edecektir. Bu ise birçok yazarı hem ekonomik hem de motivasyon açısından çöküntüye uğratacaktır.

Kısaca özetlemek gerekirse E-kitapların ücretsiz olması kitaplara erişemeyenler için çok güzel bir fırsat olabilir fakat bu, birçok yazarı ve kitap satış noktalarını ekonomik olarak derinden yaralayacağından dolayı benim görüşüm E-kitapların ücretli ama fiziksel olarak basılmış kitap versiyonlarından fiyatının daha düşük olarak satılması gerektiği yönünde.

(Visited 69 times, 1 visits today)