Fabrikalarda Robotlaşma

Geçmişten günümüze iş gücü olarak insanların kullanıldığını hepimiz biliyoruz. Bildiğiniz üzere dünya çapında robotlar üretilmeye başlatıldı. Bu da demek oluyor ki günümüze doğru artık iş gücü olarak robotlar da kullanılmaya başlandı. Gelecekte taksi şoförleri, fabrika çalışanları, gazeteciler ve doktorlar gibi birçok insan robotlaşma faaliyetleri sebebiyle işsiz kalabilir. Çoğu insan robotların, insanlardan daha verimli çalışacağını düşünmektedir. Bu düşünce yanlıştır demiyorum fakat robotların daha verimli olması sebebiyle insanların işlerinden olacağı gerçeği de göz önünde bulundurulmalıdır.

Şu anda dünyada robotların üretilmesi ve robotların geliştirilmesi ile ilgili birçok haber alıyoruz. Bazı insanlar bu habere sevinir, bazıları üzülür. Sevinen insanlar büyük ihtimalle robotların insanlardan daha verimli çalışması sebebiyle işlerinden olabileceklerinden haberdar değillerdir. Başka bir olasılık ise bu insanların yüksek rütbede birer yönetici olmaları olabilir. O zaman sevinsinler nasıl olsa işten çıkarılacak olan onlar değiller. Üzülenler ise olayın farkındadır. İşten çıkarılabilecekleri ve bunun sonucunda olacak şeylerden haberdardırlar. Şimdi insanların işten çıkarılabileceği gerçeğine daha detaylı bakalım.

Öncelikle söylediğim gibi robotlar insanlardan daha verimli bir şekilde işlerini yapabilirler. İnsanoğlunun bunu fark etmesi sonucu gelecekte ortaya çıkabilecek olan bazı önemli sonuçlar olabilir. Ben sadece en önemli sonuçtan bahsedeceğim. Anlamışsınızdır ki en önemli sonuç insanların işten çıkarılabileceği sonucudur. Bu robotlaşma faaliyetlerinden en çok fabrikalarda görülmektedir. Normalde fabrikalarda insanlar çalışırdı. Yani iş gücü insanlardı. Yavaş yavaş insanların sağladığı iş gücü yerini robotlara vermektedir. Dünya çapında robotların üretiminde, programlanmasında ve geliştirilmesinde önemli bir hız artışı görülürse fabrikalardaki robotlaşma faaliyetleri hız kazanacaktır ve karşılaşacağımız sorunlar yakın gelecekte bizi sıkıntılı durumlara düşürecektir.

Yapılan araştırmalara göre Çin’de çalışan insanlar, gelecekte işlerini ellerinden alacak robotlar üretiyor. Ülkede robotların çalıştığı sadece 1 fabrika vardı. Bu fabrika Dongguan fabrika bölgesinde kurulan bir fabrikaydı. Bu fabrika normaldeki iş gücünü yüzde 90 azaltmayı amaçlıyordu. Çinliler fabrikalardaki robotlaşma faaliyetlerine daha fazla yatırım yapmak istedi. Bu yatırım robotların fabrikalarda çalışmasıyla beraber 30 bin çalışanı da işsiz bırakacak bir yatırımdı.

Apple’ın iPhone’u gibi elektrik cihazların üreticisi Foxconn, 2015’ten 2020’ye kadar fabrika çalışanlarının yüzde 30’unun robotlardan oluşmasını amaçladı. Bu da normalde o fabrikalarda çalışan insanların yüzde 30’unun işsiz kalacağı anlamına gelmektedir.

Kısacası günümüzde yaygınlaşan bu robotlaşma faaliyetlerinin insandan insana değişen olumlu ve olumsuz sonuçları vardır. Şirketin sahibi iş gücünü azaltmak için insanları işten çıkarıp robotları kullanırken, işten çıkarılacak olan insanlar mağdur durumda kalacaktır. Geleceğimizi önemli ölçüde etkileyecek bu durumun detaylı bir şekilde tartışılması ve en doğru kararın verilmesi gerekmektedir. Fakat tabii ki bana göre işten çıkarılacak olan insanların mağduriyeti daha önemlidir.

(Visited 1.325 times, 1 visits today)