Friapp

Eğer bir hobi uygulaması tasarlasaydım dikkat edeceğim ilk şey uygulamanın ismi olurdu. Ben uygulamama Friapp ismini koymayı uygun buldum. Çünkü İngilizce olan “friend” ve ”application” sözcüklerinin kısaltması ”fri” ve “app” hecelerinin birleşiminden oluşuyor.

Uygulamanın birinci amacı seçilen kategorilere göre kişiye yakın arkadaş bulmak olurdu. Sistem algoritmasının ilk yapacağı şey insanları kategorilere göre ayırmak olurdu. İlk olarak ortak kategorilere ardından da benzer kategorilere göre insanları sınıflandıran uygulama ikinci olarak yapılan aktiviteye bakardı. Mesela birinci kategori olarak sporu işaretleyen birisi ikinci kategoride futbolu işaretlerdi. Ardından ise bu kişileri sınıflandıran uygulama uygulama içi 10 kişilik odacıklar açarak bir yöneticinin belirlediği konu üzerinden kullanıcıya oda seçme imkanı sunardı. Bu imkan sayesinde yapay zekanın ayırt edemediği konularda kullanıcılara seçme seçeneği verilerek yapay zekanın kusurları örtülürdü.

Tabii en önemli sorun olarak gizliliğe gelirsek insanlara üç seviyeli bir güvenlik sistemi sunulurdu. Birinci seviye olarak “yabancı” seviyesini uygun gördüm. Bu seviyede gerçek isim görünmeyecek ve kullanıcıya anonim bir isim verilecektir. İkinci seviye ise “arkadaş” olacaktır. Bu seviyede kişi hem kullanıcının uygulama içi paylaşımlarını hem de takma adını görebilecektir. Son olarak ise “dost” seviyesini uygun gördüm. Dost seviyesinde kişinin hangi odada olduğu, uygulama içi paylaşımları ve gerçek ismi görülebilecektir. Bu sayede insanlar rahatsız olduğu kişilerden kurtulma fırsatını bulacaktır.

Uygulama içi yazılı mesaj sistemi de olacaktır ama birinci amaç konuşma odalarında insanların sosyalleşmesini amaçlamaktır. Bu odalardaki güvenlik önlemlerinin birisi kayıt almayı devre dışı bırakmak olacaktır. Bu sayede bu odalarda konuşulanların gizli kalması amaçlanmaktadır. Uygulamaya bir keşfet sekmesi de yapardım. Buralarda olacak videolar az önce bahsettiğim kategoriler sayesinde kullanıcılara ulaşacaktır. Bu videolarda en az üç etiket kullanılmak zorunda olacaktır. Uygulama kullanıcısının önüne çıkan videolar da beğendiği videoların etiketlerine göre sunulacaktır. Mesela bir kullanıcı eğer oyun etiketli videoları beğeniyorsa kişinin önüne oyun ile ilgili etiketlere sahip videolar sunulacaktır.

Yapacağım diğer bir iş de güçlü bir yönetici ekibi kurmak olacaktır. Yöneticisi olmayan bir uygulama ilerleme sağlayamaz. Bu arada da uygulamaya reklam alıp uygulamanın gelirini sağlamayı düşünmekteyim. Reklamların gelirinin %50’si bana kalırken %50’si ise uygulamada video çekenler arasında izlenme ve beğenme sayısına göre paylaştırılacaktır. Uygulamanın son özelliği ise etkili ve sürekli olan güncellemeler olacaktır. Uygulamayı bir seviyede bırakmak uygulamayı ölüme terk etmektir. Bu adımlar sayesinde yaptığım hobi uygulamasının istediğim seviyeye geleceğini düşünüyorum.

(Visited 68 times, 1 visits today)