Geçmişimizi Bırakmamak

Günümüzde icatlar hayatı daha konforlu hale getirmek için üretilip geliştiriliyor. İnsanların icatlardan beklentileri onların hayat standartlarını yükseltmesi oluyor ve bunun sonucunda bu icatları satın alıyorlar. Yeni teknoloji de bu istekleri karşılama doğrultusunda insanlara farklı seçenekler sunuyor. Bu seçenekler eğitimden sağlığa, sağlıktan sanata doğru uzanan geniş bir çizgi. Bu seçenekler doğrultusunda da günlük ihtiyaçlarımızı karşılarken internet daha da hayatımıza yerleşiyor.

İcatların daha konforlu hale gelmesi demek artık süpürgelerin nasıl bir performans gösterdiğini önemli kılmak yerine kendi kendine bir robot mantığıyla etrafı temizleyebilen süpürgeleri önemli kılıyor. Eğitim alanında ise bu ihtiyaç doğrultusunda e-kitap hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Herkesin bildiği üzere e-kitap herhangi bir elektronik cihazda ya da kendine özel cihazında kitapların internet üzerinden indirilip istendiği zaman, istendiği yerde elektronik bir şekilde okunmasıdır. Yer kaplamama, yıpranmama gibi birçok avantaj bulunduran e-kitaplar üstelik ekonomik açıdan da daha karlıdır. Durum böyle olunca insanlar kağıt kokusundan uzaklaşıp teknolojiye biraz daha bağımlı hale geliyor ve teknolojinin büyüsüne kapılıyor.

E-kitaplar internet üzerinden kolayca indirilebildiği için kütüphaneye ya da kitap evine gitmeniz gerekmiyor ve bu da insanların tam olarak  istediği konforu karşılıyor. Örneğin, e-kitap kullandığınız zaman kütüphaneye gitmek için zaman veya para harcamanız gerekmiyor. Oturduğunuz yerden sadece bir tıkla eskimeyen bir kitaba sahip olabiliyorsunuz. Bu nedenlerden dolayı kütüphanelere olan revaç azalıyor ve bunun sonucunda kütüphaneler hayatımızdan yavaş yavaş siliniyor.

Kütüphanelerden aldığımız o eski üzerinde geçmişten izler taşıyan kitaplar yerini tabletlerdeki beyaz ekranlara bakınca insanlara aynı hisleri vermiyor. Benim için kitabın kitap olması sayfalarındaki o ağaç kokusunu alıp geçmişi hissetmektir. İşte bu yüzden geçmişi bırakmıyorum ve e-kitap kullanmıyorum. Önceden de belirtiğim gibi e-kitap birçok avantaj sunuyor ama ben doğallıktan yana olanlardanım. Her ne kadar sadık okuyucular bunun farkında olup doğallıktan yana seçim yapıp e-kitapları tercih etmese de e-kitap kullanıcıları sayısı gün geçtikçe artıyor. Her ne kadar konforu hayatımıza dahil etmekten hoşlansak da bu konuda konforu seçmemeliyiz.

Bu durumun farkına varıp kütüphaneler için elimizden geleni yapıp kütüphane geleneğini yaşatmalıyız. Eğer bir şeyler yapmazsak bu kütüphanelerin sonuna işaret olabilir. Bunun için küçükleri bilinçlendirip onlara kütüphane zevkini yaşatmalıyız. Kitap okuma alışkanlığı küçük yaşta kazanıldığı için onlara bunu kolayca öğretebiliriz ve kütüphaneleri bu hazin sondan kurtarabiliriz. Dünya klasiklerini birinci baskıdan okumanın, yıllar içinde kitabın üstünde oluşmuş izlerinin, görsellerin eskiliğinin güzelliğinin farkına varmalıyız. Ve tüm bunların sonucunda kütüphane kültürünü korumalıyız.

(Visited 20 times, 1 visits today)