Geleceğin Makinesi: İnsan

Sanayi devrimiyle hız alan makineleşme, günümüzde de hız kesmeden gelişmeye devam ediyor. Artık tarımdan tıbba her alanda makinelerle beraberiz. Her ne kadar makineler hayatımızı büyük oranda kolaylaştırsa da sizce de bir noktada endişelenmeye başlamamız gerekmez mi? Geçmişte çok fazla insan gücü gerektiren faaliyetler artık bir makine yardımıyla saniyeler içinde yapılabiliyor. Bu da insan gücünü değersiz kılıyor ve işsizlik giderek artıyor. Peki, makineler ve yapay zeka bu denli hızlı gelişirken insanoğlu ne yapıyor? Kendini yeterli oranda geliştirebiliyor mu? Yoksa bugünün insanı geleceğin makinesi haline mi gelecek?

Günümüz biliminin insanlıkta çığır açacağını düşündüğü yegâne şey ise yapay zeka. Yapay zeka düşüncesinin altında yatan temel fikirse problem çözebilen ve çeşitli kararlar verebilen insan beynine benzer bir bilinç yaratmaktır. Modern yapay zekanın temelleri insanın düşünme sürecini çeşitli sembollerin yönlendirilmesiyle açıklamaya çalışan filozoflar tarafından atılmıştır. Bu düşüncenin sonucu olarak da 1940’lı yıllarda matematiksel akıl yürütebilen programlanabilir dijital bilgisayarlar icat edilmiştir.

Basit bir şekilde bakacak olursak yapay zekanın 2 çeşidi var: Güçlü ve zayıf yapay zeka. Zayıf yapay zeka insan düşüncesi ve etkileşimlerinin simülasyonu olan denetimli bir programlamadır. Bir zayıf zeka örneği olan Siri ile iletişime geçtiğinizde her ne kadar bir insanla konuşuyormuş gibi hissetseniz de aslında aldığınız her cevap önceden kodlanmıştır, programın yaptığı tek şey hafızasına kodlanan birtakım cümleler ve kelimeler içerisinden istenene en uygun cevabı seçmektir. Bunu yaparken de algoritmasını kullanarak verilen komutlardaki anahtar kelimeleri seçip onu bir cevapla eşleştirir. Güçlü yapay zeka ise problem işleme ve çözme sürecinde denetimlenen bir program kullanmaz. Karmaşık problemleri işleme ve kendi kendine öğrenebilme özelliğine sahiptir. Makinelerin bir gün dünyayı yönetebileceği fikri de işte burada ortaya çıkıyor.

Yapay zeka her gün gelişmeye devam ediyor ve edecektir. Çünkü yapay zeka insan beyninin çözemediği algoritmaları çözebilir ve kendini normal bir insana oranla daha hızlı bir şekilde geliştirip sorunlara daha hızlı ve verimli bir şekilde çözüm üretebilir. Ancak diğer bir taraftan bakarsak gelecekte yapay zeka kendini sadece bilgi anlamında geliştirmeyecek aynı zamanda manevi değerler açısından da kendini geliştirmiş olacak. İşte o zaman yapay zeka insanların farkına varacak ve belki de insanlığı bitirip dünyayı yönetecek. Bir de olaya farklı bir açıdan bakalım mı?

Yapay zekayı da normal bir insan olarak görelim. Bu insan neredeyse tüm gününü kendini geliştirmeyle geçiriyor. Sonuç olarak da diğer insanlara kıyasla çok daha bilgili, sorun çözme becerisi gelişmiş ve beyni karmaşık verileri algılamada harika. Gördüğünüz gibi yapay zekanın yaptıklarını aslında bir insan da yapabilir, sadece bu süre yapay zekaya kıyasla bir insan için daha fazla.

Gelecekte şu an da olduğu gibi çoğu şeyin farkında olan ve olmayan birçok insan olacak ancak gelecekte yapay zeka daha da güçlü bir faktör haline gelecek. Bu yüzden eğer gelecekte sonumuzu getirecek olan bir şey varsa o da insandır. İnsanlar kendi cahillikleri yüzünden diğer gelişmeler altında ezilecek ve adeta kullanılmaya hazır birer obje haline gelecekler.

 

Kaynakça:

  • https://www.wikizeroo.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvSGlzdG9yeV9vZl9hcnRpZmljaWFsX2ludGVsbGlnZW5jZQ
  • https://www.thestreet.com/technology/what-is-artificial-intelligence-14822076
(Visited 54 times, 1 visits today)