71a83a70-33b2-4e9c-89be-b9a98cf8220e

Geleceğinizi Kurarken

Yazı yazmak, zannedildiği kadar kolay bir meziyet değil. Bir kere düşüncelerinizle parmaklarınızın aynı hızda çalışmadığını bilmeniz gerekiyor. Yazı yazarken parmaklar zihnin hızına yetişemez. Bu nedenle de beyin yazı yazarken daha yavaş ve organize çalışmak zorunda kalır. Beynin düşünceye zorlanması ise sizi daha detaycı kılacaktır.

Detayları görmek, organize olmak, yazı yazmak ve iletişiminizi güçlendirmek ise çağımızın en büyük meziyetleri haline geldi. Eskiden insanlar daha detaycı, daha kuralcı ve daha sakinken günümüzde bunun pek de mümkün olmadığını sizler de gözlemliyorsunuzdur. Artık her şey o kadar hızlı değişiyor ki yakalamak neredeyse imkansız hale geldi: cep telefonları, bilgisayarlar, internet, sosyal medya uygulamaları… Hatta dostluklar, çalışma alışkanlıkları ve meslekler de hızla değişiyor.

Dorinsight firmasının 7-15 Nisan 2016 tarihleri arasında internet kullanıcıları arasında yaptığı online anket çalışmasının sonuçlarına göre Türkiye’de telefon değiştirme sıklığı şu şekilde saptanmış: “Katılımcıların yüzde 39’u akıllı telefonlarını her 2 yılda bir değiştiriyor. Geriye kalan katılımcıların yüzde 44’ü 3 yıldan sonra telefonlarını değiştirirken, yüzde 11’i ise her yıl değiştirdiğini belirtti.”[1]

Bu hızlı değişimin içinde yavaşlamak, soluk almak, arkamıza yaslanıp düşünmek artık gittikçe zorlaşıyor. Bunun yanında alışkanlıklarımız da hızla değişiyor. Bu hızın içinde savrulurken detayları kaçırıyoruz. Organize olamıyoruz ve iletişimimiz zayıflıyor. Bu olumsuzluklara sebep ise yazı yazma alışkanlığımızı yitirmemiz. Tabi tek nedenin bu olduğunu söyleyemeyiz ancak en önemli nedenlerden biri bu diyebiliriz.

Bazen öğrencilerimizin yazı yazmak ne işimize yarayacak dediğini duyuyorum. Size kazandıracağı en büyük meziyeti söyleyeyim: sizi yavaşlatacak ve daha organize olmanızı sağlayacak. Bu hızlı akışın içinde yavaşlamak ise büyük başarı, emin olabilirsiniz. Bu nasıl mümkün olacak?

İnsanlar yazı yazmayı çoktan unuttular. Bu meziyetten uzaklaşmamız bizim not alma, takip etme, işleri planlama alışkanlığımızı da geriye itti. Bu hızlı değişim ve akışın içinde not alan, takip eden, işleri unutmayanlar kazanmaya başladı. Yazmak, düşünceleri yavaşlatır demiştik. Bu yavaşlatma, beyninizin çalışma hızını düzenlediği için daha detaycı, daha organize, daha kararlı yaşamaya başladığınızı siz de göreceksiniz. Bunca hızın ve hengamenin arasında kendinizi iyi hissetmek için yazmalısınız. Fark etmek, hissetmek, duygularınızı keşfetmek, detayları görerek yaşamayı öğrenmek ve en önemlisi de geleceğinizi kurmak için lütfen yazın.

 

[1] http://shiftdelete.net/turkiye-cep-telefonu-degistirme-sikligi-ne-71535

(Visited 135 times, 1 visits today)