Geri Dönüşüm

Merhaba sevgili okuyucularım. Bugün geri dönüşüm ile alakalı bir yazı yazacağım. Geri dönüşümün hayatımıza çok fazla katkısı vardır.

İlk olarak ben şöyle bir soruya cevap veriyim. Ben geri dönüşüm yapıyor muyum? Evet ben geri dönüşüm yapıyorum. Geri dönüşüm nasıl yapılır? Bu soruya cevap vermeden önce geri dönüşebilen maddeler nelerdir sorusuna cevap vereyim. Geri dönüşebilen maddeler ise kağıt, alüminyum, plastik, cam, otomobil aküleri, motor yağları, yazıcı tonerleri gibi madeler hep geri dönüşebilen maddelerdir. Peki geri dönüşüm nasıl yapılır onu biliyor musunuz? Ben hemen şöyle açıklıyım ilk başta şunu bilmemiz gerekebilir. Şunu hiç unutmayalım ki hiç bir kaynağımız sınırsız değildir. Şimdi asıl sorumuzun cevabını açıklayalım en kolay olarak okulunuzdaki, iş yerinizdeki veya yaşadığınız bölgedeki geri dönüşüme ayrılmış olan kutulara cam, plastik ve kağıtları atabiliriz. Veya onları evinizde biriktirip geri dönüşüme götürüp verebilirsiniz. Peki çöpleri dışarıdaki çöp kutusuna atmak bir geri dönüşüm müdür? Evet artık çöplere çöp atmak bir eri dönüşümdür. Peki siz hiç düşündünüz mü? O çöplerin nereye gittiğini, nasıl yok edildiğini? Bunu şöyle açıklayabiliriz. Son zamanlarda bazı projeler gelişiyor. O projelerden biri ise bu yani geri dönüşüm projesi. Yani bu projeden yararlanılıyor. Çöpler ortaya üç tane sorun çıkartıyor bunlardan birincisi çöplerin toplanması ikincisi çöplerin depolanması üçüncüsü ise çöplerin yok edilmesidir. Peki bunları biliyor musunuz? Ülkemizde ilk çöp faciası 1993 yılında İstanbul Ümraniye meydana gelmiştir. Sebebi; çöp dökümü yapılan alanda usulüne uygun bir döküm yapılmamasından dolayı kayma olmasıdır. Plastikler doğada parçalanma süresi en uzun olan maddedir( 1000 yıl ). Sigara filtresi iki yıl, çiklet beş yıldır. Cam, kağıt, plastik, metal gibi atıklar çöp dökme sahalarından toplanarak hammadde olarak geri dönmektedir. Çöplere atılan pillerin içindeki kimyasal maddeler toprağa ve suya karışarak insanlara zehir olarak geri dönmektedir. Ülkemizde günde altış beş bin ton çöp ortaya çıkmaktadır.

Evet bunların hepsi doğru. Bunarın hiç birini unutmayın hep geri dönüşüme destek olun. Unutmayı geri dönüşüm olmazsa tüm kaynaklar tükenebilir. Hiç biri sınırsız değil.

(Visited 237 times, 1 visits today)