GIDA İSRAFI

Günümüzde dünya genelinde herkese yetecek kadar yiyecek üretilmesine ragmen, her gün açlık ve bağlantılı sebeplerle yaklaşık 25 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Dünya üzerinde her 7 kişiden biri açlıkla savaşırken, gün geçtikçe bir çığ gibi büyüyen gıda israfını önlemek ülke gündemlerinin ilk sıralarına yerleşmektedir. Gıda israfını önlemeye yönelik projeler hızla hayata geçirilmektedir.

Türkiye, yeryüzünde besin maddeleri üretiminde kendi kendine yeten yedi ülkeden biridir. Ancak büyük kentlerimizde yapılan bir araştırmaya göre besin maddelerinin onda biri çöplüğe atılmaktadır. Bu oran turizm işletmelerinin yoğunlukta olduğu bölgelerde kat be kat artmaktadır. Bir turizm cenneti olan ülkemizde turizm işletmeleri sayısı düşünüldüğünde, gıda israfı miktarı hesaplanamayacak boyutlara ulaşmaktadır.

“Gıda İsrafını Önleme ve Bilinçlendirme Programı” turizm işletmeleri, eğitim kurumları, hastaneler, askeri birimler başta olmak üzere ülke geneline yayılması planlanan bir projedir. Proje turizm sektörü üzerinden çalışmalarını gerçekleştirmeye başladı. Otel ve restoranlara hitap eden turuncu bayrak uygulaması, projenin önemli bir ayağını oluşturuyor.

Turizm sektörüyle başladığı çalışmalar kapsamında turuncu bayrak uygulaması 2018 yılında hayata geçirilmeye başlandı. Program içerisinde yer alan uygulama, otel ve restoran işletmelerinde yapılan gıda israfını ciddi boyutta azaltmayı amaçlıyor. Proje çerçevesinde “Turuncu Bayrak” çatısı altında toplanacak işletmelerde;  gıdaların satın alma, üretim, tüketim, değerlendirme, ayrıştırma ve geri dönüşüm süreçleri düzenleniyor ve oluşturulacak Gıda Bankası aracılığıyla fazla yemekler ihtiyaç sahipleri ile buluşturuluyor. Aynı zamanda gıda israfı hakkında satın alma, mutfak ve servis personellerine eğitimler aracılığıyla sertifika veriliyor. Son olarak israfı azaltmaya yönelik işletme misafirlerinin ilgisini çekecek bilinçlendirici görsel materyaller otel içerisinde yer alıyor. Proje süresince yapılacak anketler ile proje süreci takip edilerek, sürekli gelişen ve kendini yenileyen bir uygulama olması amaçlanıyor. Turuncu Bayrak ürünleri her otel ve restoranın talepleri doğrultusunda incelenerek ihtiyaçlara hitap edecek şekilde sunuluyor.

Proje kapsamında  Uluslaratası Turuncu Bayrak Uygulamasının yanı sıra konuyla ilgili, akademisyenlerin buluşacağı kongreler gerçekleştirilmesi planlanıyor. Uluslararası yapılacak ilk kongre için 2020 yılı düşünülüyor. Yine proje kapsamında işletme personelleri için verilecek eğitim seminerleri, ülke genelinde okullarda gıda israfına karşı sunum ve müzikal tiyatro, anket çalışmaları ile kamuoyu yoklamaları, geri dönüşüm mutfağı uygulamasıyla şeflerle gıdaların doğru kullanımına ve israf edilmemesine yönelik çekimler ile tüm mutfaklarda uygulanması adına yemek kitabı çalışması, gençlerin ilgi duyacağı gıda israfı hakkında resim ve fotoğraf sergileri ile kısa film yarışmaları da yapılacak etkinlikler arasında yer alıyor.

Aral Proje Yönetimi tarafından gerçekleştirilen ve yönetilen projede; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Otelciler Federasyonu, Türkiye Pastacılar ve Lokantacılar Federasyonu, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, Türkiye Turist Rehberleri Birliği ve Türkiye Aşçılar Federasyonu destekçiler arasında yer alıyor

 Dünyada gıda israfını engellemeye çalışan 8 girişim:
  1. Refresh. …
  2. Harvest Power.
  3. Juicecube.
  4. Kromkommer.
  5. Food Cloud.
  6. Cropmobster.
  7. City Harvest.
  8. The Campus Kitchen Project.
(Visited 16 times, 1 visits today)