Giyilebilir Teknoloji

1-Akıllı gözlükler, akıllı giysiler:  Performans artırmak, korumak, iyileştirmek, güvenlik gibi katkılar verecek şekilde sensörler, kameralar, mobil bağlantı aparatlarıyla bezenmiş nano-chipler sayesinde özellikle spor giysiler, üniformalar, mayolar, ayakkabılar, medikal, eğitim, eğlence, sanat, kültür gibi özel alanlarda kullanılan, mevsim, ortam, hava koşullarına adapte olabilen çeşitli kıyafet ve aksesuarlarla yapılabileceklerin, ucu bucağı görünemez durumda…

2-Exoskeletons:  Giyilebilen dış iskeletler; ağırlık kaldırmak ya da tırmanmak zorunda olan fabrika, inşaat, taşıma, depo, montaj, tamir işçilerinin performansını yükseltmek, yaralanma-sakatlanma risklerini önlemek için bir müddet sonra standartlaşacak.

3-Protezler: Çeşitli uzuvların yerine kullanılmak üzere sürekli geliştirilen, giyilebilen teknolojiler içinde değerlendirilen akıllı protezlerin zaman içinde, sahipleri tarafından sinir sistemi üzerinden çalıştırabileceklerine, gelecekte protezlerin bireyin emirlerine daha sezgisel yanıt verebilecek kadar akıllanacaklarına kesin gözü ile bakabiliriz. O zaman da giyilebilen, takılabilen uzuvların hiç kuşkusuz farklı tasarımları, çeşitli renkleri, desenleri ve modaya dönüşebilecek versiyonları ortaya çıkacak.

4-Üç boyutlu-3D insan dokusu baskısı: Eğer insanlık uzuvları giderek daha da gelişmiş protezlerle, robotik aparatlarla değiştirebiliyorsa, laboratuvarlarda 3D doku baskısı ile tam fonksiyonlu organ üretilmesi de o kadar uzun bir zaman almayacak demektir. Yeşil burun, ucu sivri kulak, üç tane meme, 1.5 metre bacak, toynaklı ayak, üçüncü göz, unicorn boynuz; hatta muhtelif IQ, EQ seviyesinde ya da belirli yeteneklerdeki beyin chipleri vb. modalar da geleceğin insanlarına  tuhaf gelmeyecek.

(Visited 17 times, 1 visits today)