Görünmez Başarı

‘’Bunu yaptığın için seninle gurur duyuyorum’’ cümlesini mi yoksa ‘’Bunu yapmadığın için seninle gurur duyuyorum’’ cümlesini mi daha çok duyarız? Genel olarak hepimizin cevabı aynı olacaktır. Peki ya neden? Aslında basit olarak düşünürsek yaptığımız şeyler daha çok göze batar ve sadece çevremizde duymakla alakalı değil kendimiz de böyle düşünürüz. Bu genelleme ne kadar doğrudur bir bakalım. Steve Jobs’ın ‘’Yaptığım şeyler kadar yapmadıklarımla da gurur duyuyorum. Yenilik binlerce şeye hayır demektir’’ cümlesini şöyle bir düşününce çok haklı olduğu fark ediliyor. Yapmadığım fakat yapabileceğim onlarca hata varken yapmayarak aslında görünmez bir başarı elde etmiyor muyum?

Görünmez başarı derken anlatmak istediğim şey aslında yapmadığımız şeylerdir, yapmadığımız için görünmezler belki ama fark ettirmeden bize çok şey katarlar. Her zaman değil tabii ki. Nasıl yani derseniz bunu bir olay üzerinden örneklendirebiliriz;

Sudenaz’ın yarın yetiştirmesi gereken bir ödevi vardır ama o ödevini yapmak yerine arkadaşlarıyla dışarı çıkar geldiğinde ise saatin çok geç olduğunu fark eder ve ödevini yapmadan uyur. Ertesi sabah okula  gittiğinde o gün o ödevi kontrol edecek öğretmenin başka bir işi çıktığını dolayısıyla okula gelemediğini öğrenir. İçinden ‘’Oh! İyi ki yapmamışım’’ diye geçirir. Burda bir öğrenci gözüyle bakıldığında belki gerçekten iyi ki yapmamış gurur duymalı diye düşünülebilir. Fakat ana fikrimize odaklanıp ödev yapmaması ona bir şey kattı mı, görünmez bir başarı mı elde etti veya onu yapmadığı için hata yapmaktan mı kurtuldu şeklinde düşünürsek ortada gurur duyulacak pek de bir şey olmadığını görebiliriz. Tabii ki yukarıda bahsettiğimiz ”yapmadıklarımız’’ kavramı daha farklı davranışların yerini alıyor. Bu örnekte gördüğümüz ‘’ödev’’ kavramı yukarıdaki ifadelerin daha iyi anlaşılabilmesi için somut olarak seçilmiş bir kavram. Kısaca bu olaydan da yukarıdaki Steve Jobs’un cümlesindeki olabilecek yanlış anlaşılmalara açıklık getirmiş olduk. Yapmadığımız veya yaptığımız şeyleri yerine göre ölçülü tutmamız gerektiğini çıkarttık.

Peki ya ‘’yenilik binlerce şeye hayır demektir’’ kısmı hakkında neler söyleyebiriliz? Gün içerisinde pek çok soru alırız ya da sorarız. Okulda, iş hayatında, gündelik hayatta dışardan farklı farklı konularda bir sürü teklif alırız. Hayır demek, bir şeyleri reddetmek aslında görüldüğünden daha zordur. Özellikle de duygusal insanlardansanız birine hayır demek sizin için daha zordur. kalbi kırılır mı? Bana karşı bakış açısı olumsuz yönde değişir mi? gibi… Oysa ki bazı reddettiğimiz teklifler yukarıda bahsettiğimiz yapmadığımız işlerle aynı yola çıkar.

Her zaman evet demek değil de başkalarının katılmadığımız ya da istemediğimiz düşüncelerine hayır diyebilerek kendi evetlerimizle kendimize yeni yollar, Steve Jobs’ın cümlesinde söylediği gibi yenilikler sağlayabiliriz. Evet ve hayır dengesini sağlayıp yerine ve zamanına göre davranışlarda bulunduğumuzda aslında kendimizi sorgulamak yerine gurur duyarsak işte o zaman başarıyı elde etmiş oluruz. Tüm bunları ele alıp şöyle bir düşündüğümüzde bu zamana kadar elde ettiğimiz fakat üstünde durup hiç kendimizle gurur duymadığımız ‘’Görünmez Başarı’’larımız varsa kendimizle gurur duyabiliriz.

(Visited 80 times, 1 visits today)