Hayatımızın Büyük Parçası

” Müziksiz bir hayat hatadır. ” Sözüne katılıyorum. Çünkü müzik iletişim kurmamızı, kendimizi ifade etmemizi , hayatımızdaki problemlerimizi unutmamızı sağlar.

Müzik ilkel insanın doğadaki sesleri taklit etmesiyle başlamıştır ama daha sonra değişikliklere uğrayarak şimdiki halini almıştır. Müzik hayatımızın büyük bir bölümünü oluşturmaktadır; Okula ve işe gidip gelirken, dinlenirken, kendimizi kötü hissederken hep müzik dinleriz. Ayrıca müzik dinlemenin birçok yararı vardır: Stresimizi azaltır, uyumamızı kolaylaştırır, depresyonu önlemeye yardımcı olur vb. İrlanda’nın Belfast kentindeki Queen’s Üniversitesi’nden Prof. Sam Porter’ ın onayladığı bir araştırmaya göre ergenlik çağındaki 251 genci iki gruba ayıran bilim insanları birinci gruba psikolojik tedavi ve ilaçlar verirken ikinci gruba psikolojik tedavi ve ilaçların yanında müzik tedavisi de verdi. Ayrıca bu gruplar üç yıl boyunca bilim insanları tarafından kontrol edildi. Araştırmanın sonunda ikici grup ( Psikolojik tedavi ve ilaçlar haricinde müzik ile uğraşanlar ) depresyonu daha çabuk ve kolay bir şekilde atlattı. Ayrıca birinci grup insanlarla iletişim kurmakta zorlanırken ikinci grup insanlarla daha kolay iletişim kurabildiler. Bu yüzden eğer kendimizi depresyonda hissediyorsak sadece psikologlara gidip onlardan çözüm beklememeliyiz. Kendimizi sanata ve müziğe vererek rahatlayabiliriz. Bunun yanında müzik daha kolay uyumamızı sağlar. Eğer yatmadan önce stresli hissediyorsak slow şarkılar açıp kendimizi rahatlatabiliriz veya o şarkılar eşliğinde uyuyabiliriz. Ayrıca müzik diyete de yardımcı oluyor. Yapılan bir araştırmaya göre yemeği müzikle yiyen insanlar, yemeği müziksiz yiyen insanlardan daha sağlıklı oluyorlarmış. Çünkü müzik yemeğe göre insanlara daha çok haz veriyormuş ve müzik dinlemeden yiyen insanlar sıkıldığı için daha çok yiyormuş.

Müziğin bir diğer faydası ise hastalıkları iyileştirmede büyük bir etkisi olması. Yapılan bir araştırmaya göre iki kişiden birine sadece sesli kitap okunmuş diğerine ise müzik dinletilmiş ve müzik dinletilen hasta daha kısa sürede iyileşmiş. Bazı hastanelerde müzik tedavisi kullanılıyor. Özellikle de Afazi, Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı ve travmatik beyin hasarı gibi çeşitli nörolojik bozukluklar gösteren insanlarda bu yöntem kullanılmaktadır. Ayrıca müzik iletişim kurmamızı da sağlamaktadır. Bazen tek kelime bulamayız ruh halimizi yansıtacak ama öyle bir şarkı buluruz ki o anki ruh halimizi eksiksiz bir şekilde anlatır.

Müziğin belki de bizim bilmediğimiz daha birçok faydası vardır ama aklımızdan çıkarmamamız gereken tek bir şey var o da müzik her zaman hayatımızın bir parçası olmalı.  Bu yüzden ben Nietzche’ nin söylediği ” Müziksiz bir hayat hatadır.” Sözüne katılıyorum.

 

 

 

 

(Visited 42 times, 1 visits today)