Hobileri Mesleğe Dönüştümek

Küçüklüğümüzden beri sıkça sorulan ve hayatımızın her anında bizi her seferinde bu konu hakkında düşünmeye iten sorulardan bir tanesi de ”İleride ne olacaksın?” sorusudur. Küçükken çoğu çocuk daha meslek kavramının ne olduğunu tam olarak bilmediği için o an neyden hoşlanıyorsa ya da ne ilgisini çekiyorsa onu meslek olarak yapmak istiyor. O an yaptığı seçim belki sonraki haftaya ya da güne hatta bir kaç dakika sonrasında bile değişebiliyor. Büyüdükçe bu meslek seçimleri artık daha çok çevresinin verdiği kararlar haline dönüşüyor. Ailesinin içinde birini örnek almak istiyor ya da arkadaşlarından birinin yapmak istediği meslek ilgisini çekiyor ve sonunda ne olmak istediğine karar vermiş sanıyor.

Üniversite sınavının yaklaşmasıyla artık öğrenciler yavaş yavaş hayatın farkına vardıkları için hangi mesleğin onlara yararlı geleceğini düşünüp ona göre kendi seçimlerini yapıyorlar. Tabi burada da seçimlerini yapan öğrenciler ikiye ayrılıyor. Bunlardan ilki ve daha çok bu şekilde seçim yapan öğrenciler; ailesindeki büyüklerin onlara hangi işten daha çok para kazanabilecekleri ve daha çok iş imkanı sağlayacak meslekler konusunda verdikleri tavsiyeler üzerine seçtikleri meslekler oluyor. İkinci ve bu tarzda olan seçimlerin daha az olduğu öğrenciler ise gerçekten yapmaktan zevk alacakları, üniversite hayatlarında ders dinlerken sıkılmayacakları ve iş hayatındayken işe severek gidecekleri meslekleri seçen öğrenciler.

Ben bu verdiğim iki tip öğrenciden ikincisinin daha rahat bir hayat yaşayacaklarını düşünüyorum. Bu insanlar sevdiği mesleği seçerken baktıkları ve seçimlerini şekillendiren unsurlardan bir tanesi de yaptıkları hobiler. Hobi dediğimiz kavram bir insanın boş zamanlarında sanki ona verilmiş bir görev gibi değil de severek yaptıkları uğraşlardır. Bir hobi düşünelim, örneğin resim çizmek. Birisi hem çizim hakkında kurs alıyorsa, boş zamanlarında bununla ilgili çalışmalar yapıyorsa tabi bunları zorunlulukla yapmıyorsa sonunda meslek seçimini de bunun üzerine yapabilir. Mesela Moda Tasarımı, İç-Dış Mimarlık, Endüstriyel Tasarım vb. meslekleri yapabilir. Bu seçimi yaptıktan sonra hem üniversite hayatında hem de iş hayatında daha mutlu olacaklardır. Çünkü işe ya da derslere giderken zorunluluktan gidiyor gibi görmeyecektir. Tam tersi severek yapacaktır. Bu hobiye karşı duyduğu sevgiyi aynı şekilde iş hayatına da yansıtırsa daha başarılı ve insanlar tarafından sevilen, takdir edilen biri olacaktır.

(Visited 47 times, 1 visits today)