İnsanlık ve Uzay Araştırmaları

boşlukİnsanoğlu 20. yüzyılın ikinci yarısından beri uzayı keşfetme çabası içerisinde. Gerek soğuk savaşta, gerek günümüzde ülkeler birbirlerinin önüne geçebilmek için tonlarca harcama yapıyorlar. Bu harcamaları yaparken kendi vatandaşlarının çıkarlarını göz önünde bulunduruyorlar mı? Hiç bu parayı vatandaşları için kullanmayı düşündüler mi?

boşluk1957 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin uzaya gönderdiği roketle uzay çalışmaları başladı. Daha sonrasındaysa Amerika Birleşik Devletleri 1969 yılında Apollo 11 adlı uzay gemisi ile aya iniş yaptı. Tüm bunlardan sonra Çin, Fransa, Japonya, Almanya, İtalya, Hindistan ve Kanada da kesintisiz uzay araştırmalarına devam ettiler. Tüm bu araştırmalar sayesinde günlük hayatımızda kullandığımız eşyalar bulundu. Mesela LED ışıklar. NASA tarafından kullanılan kırmızı LED ışıklar uzayda bitki yetiştirmek ve insanları iyileştirmek için üretilmişti. Şimdi ise tıbbi cihazların geliştirilmesinde ve ev yaşamımızda büyük bir rol oynuyor. Mouseları da bunlara örnek gösterebiliriz. 1960 yılında NASA’dan bir araştırmacı bilgisayarları daha verimli kullanmak adına yürüttüğü çalışmalar sonucunda bilgisayar ekranındaki verileri kolaylıkla yönlendirecek bir teknolojik icat buldu. Söylemek istediğim şu ki Amerika’nın 18 milyar doları, Rusya’nın 7.7 milyar doları, Fransa’nın 2.5 milyar doları, Japonya’nın 2.4 milyar doları, Almanya’nın 2 milyar doları ve daha birçok ülkenin harcadığı milyarlar sadece uzayı değil, insanlığı da etkiliyor.

boşlukBu bilgilerden sonra uzaya harcanan para boşa gidiyor demek zor ve anlamsız olur. Ama uzay araçlarının katkılarını söylemezsek harcanan paralara ayıp etmiş oluruz. Sputnik’ten bu yana uzaya 5.000’den fazla uydu fırlatıldı. Bu uyduların hayatımızda olmazsa olmaz haline gelmiş birçok işlevi var. Örneğin, haberleşme uyduları TV, radyo, telefon gibi iletişim araçlarını kullanabilmek için uzaya gönderilmiş uydulardır. Yani bu uydular var olmasaydı insanlık telefon aracını kullanamayacaktı. Meteoroloji uyduları, meteorolojik olayları gözlemlemek için kullanılıyor. Havanın uçuş sırasında nasıl olacağını bilemeyen bir pilot hayal edebiliyor musunuz? Bu benim için gerçekten zor. Navigasyon uyduları, radyo sinyalleri aracılığıyla dünya üzerindeki mobil cihazların yerlerini GPS sayesinde tespit etmeye yarayan uydulardır. Şimdi kullandığımız tüm o uygulamaların kaynağı, işte bu uydular. Bu uydular insanlığa yarar sağlamak amacıyla uzayda yer kaplıyorlar. Uzay istasyonlarından bahsetmeden olmaz tabii. Dünya üzerinde yapılması tehlikeli olan deneylere ev sahipliği yapıyorlar.

boşlukSon olarak uzay araştırmalarının yeryüzüne büyük katkılar sağladığını söylemeliyim. Ayrıca bu araştırmalar yalnızca gözlem için sürdürülmüyor. İnsanlığın yararı için uzay araştırmaları devam etmeli. Ülkelerin vatandaşlara katkı sağlamak ve onları insancıl bir şekilde yaşatmak için yapması gereken uzay araştırmalarından kısmak değil, tüm ülkesinde eşitliği sağlamaktır.

(Visited 78 times, 1 visits today)