İŞİTME ENGELLİLER İÇİN BİR ÖNERİ

Merhaba.
Bugün işitme engelli arkadaşlarımızın okul hayatını nasıl kolaylaştırabileceğimiz konusundaki önerimi sunacağım.
Daha önce görme engelli arkadaşlarımız için okul içi navigasyon sistemini ve yürüme engelli arkadaşlarımız için “Ginger” adı verilen iki tekerlekli ulaşım aracını önererek teknolojiyi sonuna kadar kullanmıştık. Bugün teknolojiden faydalanarak işitme engelli arkadaşlarımıza da önemli bir kolaylık getirebileceğimizi düşünüyorum.
Okulumuzun bahçe, kantin, koridor, lavabo gibi genel kullanım alanlarına koyulacak bilgisayar ekranları yardımıyla önemli duyuruları işitme engelli arkadaşlarımıza ulaştırmak mümkün. Örneğin Okul Müdürümüz tüm duyuruları kendi masasındaki bilgisayarda yazdığında bu bilgiler okulumuzun dört bir yanına asılacak bilgisayar ekranlarında anında görüntülenebilir. Ama bu imkan işitme engelli arkadaşlarımızın dersleri takip edebilmeleri için tabii ki yeterli olmayacaktır. Bu nedenle bu arkadaşlarımıza asıl ders sırasında nasıl yardımcı olabileceğimize yoğunlaşmalıyız. Neyse ki teknoloji burada da imdadımıza yetişiyor. Öğretmenlerimizin derste anlattıklarını işitme engelli arkadaşlarımızın da takip edebilmesi için piyasada kullanabileceğimiz birçok bilgisayar yazılımı var. Genel adıyla “Speech to Text” yani konuşmadan metne adıyla tanınan bilgisayar yazılımlarından birisini bu iş için kullanabiliriz. Nasıl mı? Çok kolay:
Öncelikle okulumuzdaki tüm sınıflara sadece bu iş için kullanılacak birer bilgisayar ve sınıfın her yerinden kolaylıkla takip edilebilecek büyük birer bilgisayar ekranı koymalıyız. Öyle ki ekrana çıkacak tüm yazılar sınıfın en arkasında oturacak işitme engelli arkadaşlarımız tarafından bile kolayca okunabilmeli. Kullanılacak bilgisayarların çok gelişmiş ya da çok pahalı bilgisayarlar olmasına gerek yok. Sadece üzerlerinde mikrofon takılacak birer ses kartı olmalı. Mikrofondan gelecek sesler ses kartı tarafından dataya yani bilgisayar verisine çevrilip işlenmek üzere kullanacağımız “Speech to Text” yazılımına gönderilecek. Geriye sadece o an derste olan öğretmenimize bir yaka mikrofonu takmak kalıyor. Hatta işi biraz abartıp öğretmenimize telsiz bir mikrofon bile verebiliriz. Öğretmenimizin konuşması telsiz mikrofonda elektromanyetik sinyallere dönüştürülür ve bilgisayarın yanına koyacağımız telsiz alıcı bu sinyalleri alarak tekrar elekriksel sinyale dönüştürüp kablo üzerinden ses kartına iletebilir. Böylece öğretmenlerimiz sınıfta dolaşırken mikrofon kablosu ile uğraşmak zorunda kalmaz. Hiçbirimiz öğretmenimizin ayaklarına mikrofon kablosu dolanıp yere düşmesini istemeyiz tabi ki.
Bundan sonrası çok kolay. Öğretmenlerimiz konu anlatırken sesleri mikrofon yardımıyla bilgisayara iletilecek ve bilgisayardaki yazılım gelen sesleri metne dönüştürüp sınıftaki büyük ekrana yansıtacak. Böylece işitme engelli tüm arkadaşlarımız da dersleri kolayca takip edebilecek. Ancak işitme engelli arkadaşlarımızın bir bölümü konuşma engelli de olabiliyor. Bu arkadaşlarımız ders sırasında öğretmenimize nasıl soru soracak derseniz onun da çözümü var. Kendilerine dağıtılacak tabletler ya da kendi cep telefonları üzerinden sorularını yazdıklarında bu sorular da Wireless Internet üzerinden anında sınıftaki büyük ekrana yansıtılabilir.
Son olarak konumuzla direk ilgili olmasa da önermeden geçemeyeceğim. Speech to Text yazılımını bir çeviri yazılımı ile birlikte kullanarak, öğretmenimizin örneğin İngilizce olarak anlattığı bir dersin eş zamanlı Türkçe çevirisini de aynı büyük ekrandan hepimiz kolaylıkla takip edebiliriz. Yaşasın Teknoloji!!!

(Visited 84 times, 1 visits today)