Kadın Eğitiminde Coğrafyanın Rolü

Kadın hakları gerileme konusunda alarm veriyor" - bianet

  Dünya , pek çok coğrafyaya ev sahipliği yapan hayal edebildiğimizden çok daha büyük yuvamızdır. Günümüz Dünya’sında eğitim hemen hemen her yerde var. Peki sizce bu kadar farklı coğrafyada kadınların eşit seviyede eğitim gördüğünü söylemek mümkün mü? Eminim ki bu soruya pek çoğunuz cevap olarak hayır dedi. Yani demem o ki kadınların eğitim haklarının farklılık göstermesi “Coğrafya kaderdir.” Sözünü destekler mi?

Her gün haberleri açıp Dünya’nın farklı köşelerinden haberler görüyoruz.  İki dakika bile izlesek farklı coğrafyaların insanlara ne kadar farkı imkanlar sunduğunu görebiliriz.  Belki bir kısmınız bana katılmayıp abarttığımı düşünebilir. Dünya’da pek de bir fark olmadığını herkesin neredeyse eşit eğitim gördüğünü savunabilir. Ama özellikle de kadınlar kesinlikle her ülkede eşit eğitim göremiyor ve maalesef bu onların doğarkenki kaderi. Mesela Almanya gibi Avrupa ülkelerinde kadınların çoğu yükseköğretim seviyesine ulaşırken Afganistan , İran ,  Suriye, Afrika gibi bölgelerde kadınların eğitim hakları bile yok. Bazı ülkelerde kadın ve erkekler aynı sınıfta bulunamıyor ,beden eğitimi ve sanat dersleri göremiyorlar. Öbür tarafta ise gelişmiş ve kadın haklarına değer veren ülkelerde iki cinsiyet de aynı eğitimi görüp birlikte geziye gidebiliyorlar. Kısacası özgürlük seviyelerinde gözle görülür bir fark var. Eminim pek çok kadın eğitimini tamamlayıp kısıtlandığı ve özgür olamadığı ortamdan kurtulmak istiyordur. Veya bazı kadınlar da kısıtlayıcı bir ortamda yetiştiği için öyle yaşamanın normal olduğuna ve o kadar hakka sahip olduklarına inanmış olabilir. Böyle kadınların yetişmesi  çok üzücü. Çünkü bu zihniyete sahip kadınlar evindeki çocuklarını da aynı zihniyette yetiştirecek ve bu bir kısır döngü şeklinde devam edecek. Alınan eğitim ve deneyimlerimiz bizim hayata bakış açımızı, kişiliğimizi ve düşüncelerimiz belirler. “İnsanlar yaşadıkları gibi düşünür.” Demiş Friedrich Engels. Bu sözü inanılmaz derecede haklı buluyorum. Çünkü düşüncelerimiz davranışlarımızı  , davranışlarımız ise yaşadığımız hayatı belirler. En azından bu bana göre böyle. Kadınlar ne kadar çok hakka sahip olup ne kadar çok eğitim alırlarsa bakış açıları o kadar genişler ve bu sayede çok daha konforlu bir hayat yaşayabilirler. Ama eğer sadece okum yazma bilip, hatta hiç eğitim görmemişler ise daha dar görüşlü olup hayatlarını bir sürü kısıtlamayla geçirir. Büyük ihtimalle de hayatlarını devam ettirebilmek için bir evliliğe muhtaç kalırlar.

Toparlayacak olursam kadın ve erkek haklarının eşit olduğu ülkelerde kadınların eğitim hakları daha fazladır ve gördükleri eğitim seviyesine göre de bakış açıları şekillenir. Bunun bir meyvesi olarak da hayat standartları belirlenir. Kısaca kadınlara sunulan eğitim haklarının coğrafyalara göre farklılık göstermesi “Coğrafya kaderdir” sözünü kanıtlar.

(Visited 5 times, 1 visits today)