Karadeniz’in İncisi

     Tabiatın Lütfuna Uğramış Bir Köşe bartin

Bartın, tabiatın lütfuna uğramış memleket köşelerinden biridir. Bartın Irmağı adıyla denize dökülen derelerin güzelliği ve şehrin her köşesine bol bol serpilmiş ağaçların verdiği yeşillik, özellikle de bahar ve yaz aylarında, Bartın’ı cennetten bir köşe haline getirir. Bu tabiat zenginliği içinde gözlerini açan ben, her daim kendimi şanslı hissetmişimdir. Hele yazın, tatil günleri vesilesiyle yapılan dere gezintileri, kır alemleri bol oksijen ile insana keyif katmaktadır.

inkumuuuuuuu

Amasra, Batı Karadeniz Bölgesinde, Bartın iline bağlı bir ilçedir. Son yıllarda turizm potansiyelindeki artışla dikkat çekmektedir. Denize doğru uzanmış bir burun, burnun iki yanında korunaklı birer liman görevi gören iki koy ve ana karaya bağlı ve bağımsız adaları ile eşsiz bir görsel güzelliğe de sahip olan Amasra hem 3000 yıllık tarihi, hem çekicilik ve balıkçılığa dayanan yerel sanatları, hem de kendini çevreleyen ormanlık alanları ile görülmeye değer yerlerden biridir. Amasra halen özgün balık lokantaları, temiz orta boyuttaki otelleri ve sayısız ev pansiyonuyla turizme katkıda bulunmaktadır. Sanatçı Barış Akarsu’nun memleketidir. Barış Akarsu Ocak 2007’de çıkardığı son kasetini Amasralılara ithaf etmiştir.

baris-akarsu

13. yüzyılda Cenevizliler tarafından ele geçirilen Amasra’ya Fatih Sultan Mehmet 1460 yılı Ekim ayında bir sefer düzenler. Şehre hakim bir tepeye geldiğinde hayranlığını belli eden meşhur sözü eder: Lala, lala!, çeşm-i cihan bu m’ola” ve kaleye haber gönderir: “Bu kadar güzel bir yere zarar vererek almak istemem kalenin anahtarını bana getiriniz. Bunun üzerine kale komutanı anahtarı Fatih’in bulunduğu tepeye getirir ve şehir savaşmadan zaptedilmiş olur.

 Güzel ilimizin yöresel yemeklerine gelecek olursak; etli, sebzeli, sütlü, hamur işli ve zeytinyağlı yemekler ile pilav, çorba ve tatlı çeşitlerinden oluşur. Dikkati çeken başka bir husus ise aynı türe ait yiyeceklerden pek çok çeşidin olmasıdır. Örneğin 10’dan fazla dolma ve pilav çeşidine rastlanır. Bu çeşitlerden bazıları; pumpum çorbası, yumurtalı isbut, kabak vurması, Amasra salatasıdır.

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Bartın’da yöresel kıyafetlere gelecek olursak; 200 yıllık bir mazisinin olduğunu öğreniriz. Bu geleneksel özellikleri erkek giyimde tamamen kaybolmasına rağmen bayan giyiminde ve takılarda nispeten yaşatılmaktadır. Kızlar kadife şalvar, dantel  süslemeli ve kollu ceket, ceket üstünde uskufa yelek ve ayaklarına yemeni giyerler. Boyunlarına beşi bir yerde isimli altın takı, ya da mahmudiye dizisi takarlar. Başlarına da alın kısmında elmas iğne takılı ve bordo renkli kep tipinde bir başlık ile kırma işlemeli yazma takarlar. Halk oyunlarını ise dörtlü ve altılı gruplar halinde oynarlar.En belirginleri; Dıv Dıv, Mavili, Kavşak Suyuna Giderken, Bahçelerde Patlıcan, Elma Aldım Bartın’dandır. Ayrıca Batı Karadeniz kültürüne ait olan Köçekler’de görülür.blog

Gelelim Bartın’da gezebileceğimiz  yerlere; Amasra Kalesi, Amasra Müzesi, Tavşan Adası, İnkumu, Çakraz Pilajı, Çekiciler Çarşısı, Kapisuyu Pilajı, Kupa Pub ve Ulu Kaya Kanyonu’dur. Amasra Kalesi saatlerce zaman geçirebileceğimiz bir yer. Harika bir manzaraya sahip, buradan Karadeniz’in hırçın dalgalarını izleyebilirsiniz. Amasra Kalesi’nde,  Ceneviz, Fenike ve Osmanlılardan kalma birçok sütun kitabe, mezar taşı, lahit kapağı ve heykeller bulunur. Tavşan Adası’nda ise yaşayan tavşanların koşuşturmalarını seyretmek ayrı bir keyif veriyor. İnkumu, Çakraz Pilajı, Kapisuyu Pilajı ise yüzme keyfimize olanak sağlıyor. Fakat yüzme bilmeyenler için bu plajlar  çok tehlikeli. Çünkü ters akıntıdan dolayı ani derinleşmeler olmakta ve her yıl maalesef bir çok kişi hayatını kaybetmektedir. Zaten kıyıda bu konu ile ilgili uyarılar mevcut. Amasra’ya kadar gelip Çekiçiler Çarşısın’dan hediye almadan dönmek olmaz. Bu çarşı bol bol uzak doğu mallarının bulunduğu yan yana dükkanların boylu boyunca uzandığı dar bir sokak.Şirin bir mekan.

carsi

Memleketimin doğasıyla, deniziyle, tarihiyle, gelenek görenekleriyle sadece beni değil siz okuyucuların da seveceğini düşünüyorum.

KAYNAKLAR:

www:bartın74.net , www:yöreselelbise:com, bartın.info, Bartın Valiliği Kültür ve Turizm Kitabı

(Visited 240 times, 1 visits today)