İklim değişikliğine dikkat çekme

Kontrol Bizde!

Gelişen dünyamızda son zamanların önemli tartışma konularından biri iklim değişikliği.

İklim Değişikliği Nedir? 

İklim değişikliği, insan faaliyetlerinin atmosferde yarattığı etki sonucunda ortalama sıcaklıklığın artması olarak açıklanır.

İklim Değişikliğini Arttıran Nedenler?

Birleşmiş Milletler Hükumetler arası İklim Değişikliği Paneli’nin toprak kullanımı ve iklim değişikliği üzerine hazırladığı raporda, yüksek et ve süt ürünleri tüketiminin ve toprağın kullanım şeklinin iklim değişikliğinin artmasına yol açtığı belirtildi.

İklim Değişikliğinin Önüne Nasıl Geçilir? Ne Yapılmalı?

Birleşmiş Milletler uzmanları daha fazla sebze içeren bir beslenme tarzının iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlayabileceğini söyledi.

İki yıl boyunca 52 farklı ülkeden yüzden fazla kıdemli bilim insanının üzerinde çalışarak hazırladığı bir raporda “Dünyayı kurtarmak için gıda üretiminin de değiştirilmesinin şart” olduğu mesajı verildi.

Rapor; hayvancılığa ayrılan toprakların tarıma ayrılması durumunda, hayvan yemi yetiştirmek için kullanılan toprakların da tarıma ayrılacağını ve böylece toprakların %76’sında tarım yapılabileceğini belirtti.

Vejetaryen ve vegan beslenme düzeninin küresel ısınmayla mücadeleye katkıda bulunacağı belirtilen raporda kompozit veya iki taneli tahıl, baklagiller ve sebze gibi sağlıklı ve sürdürülebilir gıdaların tüketiminin sera gazı salımını düşürmede etkili olduğu vurgulandı.

Ayrıca rapor; hayvancılığa ayrılan toprak ile üretilecek sebzelerin daha fazla kişiyi doyuracağını ortaya koydu.

Yayınlanan başka bir raporda, gıda üretiminde ve toprağın kullanımında ciddi değişiklikler yapılması gerektiği, bu değişikliklerin hayata geçirilmemesi durumundaysa küresel çapta dünyanın ısısını güvenli seviyelerde tutmanın imkansız olduğu belirtildi.

107 bilim insanının hazırladığı rapora katkı sunan İngiltere’deki Aberdeen Üniversitesi’nden çevrebilimci Prof. Pete Smith, “İnsanlara et yemeyi bırakın demiyoruz. Bazı bölgelerde insanların et yemekten başka bir çaresi yok. Fakat Batı’da da çok fazla et yediğimiz aşikar” dedi. Compassion in World Farming adlı örgütten Peter Stevenson ise “Et tüketimini azaltmak iklim hedeflerine ulaşmak için çok önemli” diye konuştu.

Uzmanlar üretilen gıdanın hem tüketicilere satış öncesinde hem de satış sonrasında israf edilmesinin önüne geçilecek adımlar atılması uyarısında bulundu.

Bu gıdaların bir kısmı muhtaç insanları doyurmak için yardım kuruluşlarına bağışlanabilirken diğer kısmı da hayvan yemi olarak kullanılabiliyor.

Rapor İngiliz basınında da geniş yer buldu. The Times gazetesi başyazısında Albert Einstein’ın “Başka hiçbir şey, insan sağlığını ve dünyada canlıların hayatta kalma şansını, vejetaryen bir beslenmeye geçmek kadar artıramaz” sözünü hatırlattı.

Times “Yaşadığımız bölgede yetişen mevsim sebzelerini yemek iyi bir başlangıç olabilir ama hepimiz sürdürülebilir bir şekilde yemeyi öğrenmeliyiz” ifadelerini kullandı.

İklim değişikliğinin önüne geçebilmek için sera gazlarının tüketiminin ciddi oranda azaltılması gerekmektedir ve sera gazlarının tüketimini azaltmak için de et tüketimini azaltmak gerekir.

Aynı zamanda tarım, ormancılık ve diğer toprak kullanımı da sera gazı salımının dörtte birini üretiyor. Buna bağlı olarak uzmanlar toprağın daha sürdürülebilir şekilde kullanılması ve metan gazı üretimini düşürmek için et tüketiminin de azaltılması önemlidir.

Bu hususta; tarım politikalarının adapte edilmesi, pazarlara erişimin daha iyi bir hale getirilmesi, kadın çiftçilerin güçlendirmesi gibi konuların acil olarak ele alınması ve uygulamaların etkili bir şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor.

Günümüze ki Etkisi Ne?

2019 yılı Temmuz ayında dünyanın birçok bölgesinde karşılaşılan sıcak hava dalgaları da, iklim değişikliği konusunda endişe duyulan seviyeye oldukça yaklaşıldığını gözler önüne seriyor.

Sonuç Olarak:

Artık tehlikeyi farkına varıp iklim değişikliğini kontrol altına almalıyız.Uzmanların ortaya koydukları çözüm önerilerini uygulamalı iklim değişikliğinin önüne geçmek için elimizden geleni yapmalı, daha sağlıklı ve güzel bir dünyada yaşayabilmek için uygun koşulları sağlamalıyız.Yaşamımızdaki bilinçli tüketimi sağlamak kendi kontrolümüz altında.

Kaynakçalar:

www.f.org.tr

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-49288724

https://www.amerikaninsesi.com/a/iklim-kriziyle-mucadelede-vejeteryan-ve-vegan-beslenme/5034727.html

 

(Visited 48 times, 1 visits today)