Kusursuzluk Çabası ve Güzellik

Aslında hepimiz değişen dünya ve teknoloji ile birçok şeyin değiştiğinin farkındayız. Önce telefonlarımız onunla değişen teknoloji ve standartlar. Günümüzde nasıl eski bir telefonu kullanmıyorsak şu anda da her şey için bir ‘estetik algı ‘söz konusu. Tabi. Estetik kaygı sadece eşya, ev, arabadan ibaret değil. Bu algılar ayrıca tabii ki insanlar için de geçerli. Peki insanlar için güzellik algısı nedir?

 

Günümüzde güzellik algısı, kadınların sağlıklı olmak kadar önemli olarak gördüğü bir algıdır. Moda kadar olmasa da zaman içinde değişkenlik gösteren bu algı kadının aynadaki görüntüsünü beğenmesinden çok toplumun o görüntüsüne onay vermesinden geçiyor. Bu da insanlarda takıntıya ve psikolojik sorunlara yol açabilmekte. Peki güzellik algısı yıllardan yılla nasıl değişti?

 

Bilindiği üzere güzellik algısı hep kadınlar üzerinden belirlendi. Örneğin 14.ve 16. yy. Rönesans döneminde, güzel olarak kabul gören kadınlar daha kilolu, ayva göbeklilerdi. Fakat Victoria dönemi İngiltere’sinde ise ince bel güzellik anlayışı ortaya çıktı. Kadınlar güzellik uğruna nefes dahi zor alınan korseleri giymeye bu dönemde başladı. Günümüze kadar güzellik algısı birçok yıllar değişti. Günümüzde ise hala mücadelesi verilse de yine küçük burun, ince bel, renkli göz vs. gibi güzellik algılarına sahibiz.

 

Aslında tüm bu örneklere baktığımızda kendimizi sürekli başkalarına karşı değerli göstermenin bir faydası olmadığını görebiliriz. Değişen teknolojiyle filtre, sosyal medya gibi değişimlerle herkesi kusursuz zannediyoruz. Halbuki kusurlu diye bir şey yoktur. Bugün kusurlu olarak görülen şey eskiden güzeldi. Bu yüzden hem mental hem de fiziksel sağlığımız için bize empoze edilen güzellik algısı yerine, kendinizi sevmeye başlayın. Çünkü hiçbir  algı mutlu olmamızdan önemli olmamalı.

(Visited 14 times, 1 visits today)