LegGodt – İyi Oyunlar

Çoğu kişi LEGO’larla yapabileceğimizin sınırını beynimizin çizdiğini söylerler.Kesinlikle çok doğru bir düşüncedir.Bu konu hakkında tartışacağım. Peki LEGO’lar hakkında neler biliyoruz?

LEGO, içinde her türlü şekli bulunduran parçalardır. LEGO’ların birçok farklı hali vardır; LEGO Technic(Benim en sevdiğim), microlego gibi. Peki ben neden LEGO Technic seviyorum? Çünkü bana göre en gerçekçi ya da en iyi görünüşe sahip olan LEGO türü olduğu için. Doğrusu evimde LEGO Technic’lerden oluşan bir dolabım var. Aslında LEGO’larıma baktığımda aklıma ”Neden LEGO Land’te çok fazla bunlardan yok?” gibi sorular geliyor. Bu arada LEGO Land’i bilmeyenler için onlara internetten araştırmalarını tavsiye ederim. Çünkü sadece LEGO Land’in içinde olanların birazını anlatacağım. Şimdilik sadece her şeyin legodan yapıldığını söyleyebilirim.

Bu arada legoları ilk yaratan kişi Ole Kirk Christiansen adlı bir marangozdur. Bu marangoz ütü masası ve tahta merdiven üretiyordu. Fakat 1932’de ekonomik bir kriz yaşanıyordu. Bunun üzerine Christiansen oyuncak üretmeye başladı. İnsanlar satın alınca çok tutmaya başlamıştı ve oyuncakların ismini ”LegGodt” Danca’da ”İyi oyunlar” anlamına gelen iki kelimeyi birleştirerek ”LEGO” ismini vermişti. Keşke Latince’deki anlamını bilerek karar verseymiş. Çünkü ”LEGO” Latince’de ”yan yana koymak” ve ”bir araya getirmek” anlamına gelmektedir. Farkında olmadan böyle bir uyum tutturmuştur ve LEGO’lar günümüze kadar gelmiştir. Ole Kirk Christiansen öldükten sonra oğlu Gadtfred Kirk Christiansen onun yerini almıştır.

Peki Lego Land nasıl bir yer? Lego Land içerisindeki her şeyin legodan olduğu bir yerdir. İçerisinde gerçekçi yapılardan değişik tasarımlara kadar her çeşit lego yapılar vardır. Hatta bazıları elektronik olup içine binebileceğiniz bir lego bile vardır. Doğrusu ben hiç gitmedim ama gitmek de istiyorum ve sizin de gitmeniz gereken bir yer olduğunu düşünüyorum. Hangisi diye sorarsanız benim fırsatım olsa yurt dışındakilere gitmeyi tercih ederim. Çünkü Türkiye’dekiler bana göre pek güzel değiller. Çünkü biraz özensiz yapılıyorlar. Neyse tercih sizin.

Başta LEGO’larla yapabileceklerimizin sınırını beynimiz çizer diye düşünülüyor demiştim. Aslında mantıklı baktığımızda herkesin evinde yeterli sayıda LEGO olmama olasılığı çok yüksektir eğer benim gibi lego manyağı değilseniz. İkinci paragrafta dediğim gibi benim dolabımda yüzlerce LEGO Technic var. Bunların çoğu kitapçıkla yapılan legolar (LEGO Technic’ler arasında). Bazılarını ise kendim yapmıştım. Bence herkeste yeterli sayıda lego olursa ve o kişiler yapmaya azimliyse o zaman istediği her şeyi rahatlıkla yapabilir.

LEGO Technic’i diğer legolardan ayıran özelliği ise Technic’de diğerlerine göre daha fazla dikkat gerektirmesi ve parçalarının biraz gerçekle alakalı parça üretmesidir. Aslında Technic’ler diğer legolara göre daha fazla yaş aralığı istiyor. Bu da dikkat istemesini gerektiren sebeptir. Mesela diğer legolarda 6-10 yaş arası derken bunda 12-16 yaş arası deniliyor. Aslında çok doğru bunu kendi kuzenimin üstünde deneyip öğrendim. Kuzenim 7 yaşında bir kız. Kendisine verdiğim bir LEGO Technic’te bir sürü hata yaptı. Elbette ben sonra düzeltim ama bir daha kuzenime vermedim.

Neyse benim LEGO hakkında yazacaklarım bu kadardı…

(Visited 129 times, 1 visits today)