Mörfi mi Çekim mi

İki tane kanun var bunlardan biri eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa; kesinlikle bu olasılık gerçekleşecektir diyen Mörfi kanunu diğeri ise olumsuz düşüncenin olumsuzluk olumlu düşüncenin olumluluk getireceğini savunan Çekim Yasası. Peki ya bunlardan hangisini hayatımızda rehber olarak almalıyız.

Öncelikle Çekim Yasasından giriş yapayım. Çekim Yasası evrene mesaj gönderme ile ilgili sen kilo alacağım diye sürekli dersen bu yasaya göre kilo alırsın bu bana çok mantıklı görünmüyor. Birinci nedeni fizikte artı eksiyi çeker ancak Çekim Yasasına artı artıyı çekiyor veya eksi eksiyi çekiyor oysa gerçek hayatta bu pek olası değil.

Diğer bir neden ise düşüncelerimizin evreni etkileyecek kadar güçlü olmaması. İnsan beyni nöronlar ile çalışıyor bu nöronlar birbirleriyle elektriksel sinyal göndererek bağlantı kuruyor doğal olarak belli miktarda manyetik alan ortaya çıkıyor ve Dünyaya veya evrene yayılıyor ancak bu manyetik alan dünyanın manyetik alanında 10 milyar kez daha az. Bunu ölçmek için kafamızın üstünden ölçüm yapmak gerekiyor ayrıca dünyanın nüfusu 7.8 milyar yani 7.8 milyar insan bir şey düşünüyor demek eğer Çekim Yasası gerçek olsaydı isteklerimiz evren tarafından karıştırılırdı bizim istediğimiz x kişisine y kişisinin isteği bize gelirdi.

Mörfi Kanunların da aslında trajikomik bir hikâyesi var. 1917 doğumlu Edward A. Murphy Jr. ABD Hava Kuvvetlerinde 1949’da roketler üzerine deney yapan mühendislerden biriydi. İnsan üzerine ivmelenmenin etkilerini inceliyordu. Deneylerden biri pilot üzerinde 16 değişik noktaya akselometre takılması gerekiyordu ve sensör bir yapıştırıcı ile ancak iki türlü takılabiliyordu. Birisi 16 sensörün tamamını da yanlış takmayı becerdi ve böylece bu kanunların temeli atıldı

Mörfi Kanunu ise olumsuz gibi görünen ama bence hayatın acı gerçekleri. Yani eğer bir olayın ters gitme ihtimali ters gidecektir hatta Yıldızlararası filminde Başrol oyuncusunun kızının ismi Murph ve kızı neden bana böyle kötü anlama gelen ismi verdiniz diye sorunca Mörfi Kanunu olabilecek her şey olacaktır diyor. Bence de öyle eğer bir olumsuz sonucu engelleseniz bile yeni bir olumsuz sonuç çıkacaktır veya Düşürdüğün ekmeğin yağlı yüzünün halıya gelme olasılığı, halının yeniliğiyle doğru orantılıdır. Çok denenmiş yollar, hiçbir yere çıkmaz çünkü denenmiş ve başarısız olunmuştur ya da Kolay yol her zaman mayınlanmıştır çünkü hayatta hiçbir şey kolay değildir.

Bunlar ilk başta kötü ve can sıkıcı görünse de aslında hayatımızı bunlara göre yönlendirmeliyiz çünkü bunlar hayatın gerçekleri yaşadığımız süre boyunca da böyle olacak. Örneğin bir işe gireriz veya bir yatırım yaparız ancak bu iş batabilir veya yaptığımız yatırım bizi zarara uğratabilir işte bu Mörfi kanunudur kötü olasılıkların farkında olmak ve bundan ders çıkarmak Thomas Edison’un “ “Ampulün icadı bin aşamalı bir süreçti. Hata gibi görünen ilk 999 aşama, bininci ve son aşamaya götüren öğrenmelerle doluydu.” sözü gibi. Bence bu yüzden bir rehberimiz Mörfi Kanunları olmalı

(Visited 138 times, 1 visits today)