Müzik Aletlerinin Gelişimi

Müzik insanlığın neredeyse başından beri var olan bir şey. Elbette müzik için müzik aletleri gereklidir.

İnsanlar ilk olarak kemik veya dal parçalarını oyarak müzik aleti oluşturmuşlardır. Oyulma şekilleri ses çıkarmalarına sebep olmuştur. Üstlerine açılan farklı deliklerle farklı notalar ortaya çıkmıştır.


Kesin olmamakla birlikte ilk yapılan müzik aletinin bir flüt olduğu söylenmekte. Üflemeli çalgıların en eski çalgılardan olduğu kesin. Burada gördüğünüz gibi bir hayvanın boynuzu kullanılmıştır:

Daha sonra vurmalı çalgılar ortaya çıkmıştır. Hayvan derileri bir kovanın üstüne geçirilerek ses çıkarması sağlanmıştır. Genellikle bongo davuluna benzer davullar yapılmıştır. Kemikten yapılmış tokmaklar davullara baget görevi görür.

Yaylı Çalgılar

Keman büyük ihtimalle en çok bilinen orkestra çalgısıdır. Kemanın 1500’lerde İtalya’da ortaya çıktığı anlaşılmıştır. Kemandan sonra orkestraların gerekçesi ile Viola, Çello, Kontrbas ortaya çıkmıştır.*

Günümüzde müzik yapılırken genellikle bilgisayarlar kullanılıyor. Artık yeteneği olmayanlar bile müzik yapabiliyor. Hiç müzik aleti kullanmadan veya kullandırtmadan müzik yapan sanatçılar var. Bana göre bu durum biraz üzücü. Çünkü insan olmadan müzik çok robotik ve düz geliyor. Ama insanlar çok az da olsa hata yaptıkları için kulağa daha doğal ve güzel geliyor. Ben müzikte ve sahnede gerçek müzik aleti kullanılmasından yanayım. Yetenek olmadan sanatın ne anlamı var ki?

Müziğin ritmi kulağa iyi geldiği sürece kulak bu melodiden hoşlanır. Her türlü sesi çıkarabilmek için farklı müzik aletleri ortaya çıkmıştır. Üflemeli çalgılar, Yaylı Çalgılar, Telli Çalgılar, Vurmalı Çalgılar ve birçoğu.

Artık elektronik ama insanların kullandığı müzik aletleri var. Bunlar genellikle sahnede bateri çalarken arkada ona eşlik etmek için çalınır. Küçük bir platformun üstüne tuşlar ve tuşların üstüne sembollerle nereye vurulacağını gösterir. Ama bunlar kesinlikle gerçek baterinin yerini alamaz.

Elektronik gitar diğer elektronik müzik aletlerine benzemez. Elektronik gitarın tek elektronik yanı sesinin değişebilmesidir. Geri kalanı insana düşer.

Eski zamanlardan günümüze kadar müzik aletlerinin çok değiştiğini fark ettim. Müzik aletlerinin değişmesi müzik türlerinin de değişime uğramasına yol açmıştır. Kulağınıza hoş gelen, duygularınıza kulak vermenizi sağlayan müzikler duymanız dileğiyle..

*  https://www.chip.com.tr/forum/bazi-muzik-aletleri-ve-ozellikleri_t252411.html

(Visited 6.920 times, 1 visits today)